StoryEditor

Svetový gigant chce byť ešte väčší

06.02.2008, 23:00
Britsko-austrálska banská spoločnosť BHP Billiton včera oficiálne predstavila ponuku na prevzatie konkurenčnej firmy rovnakej proveniencie Rio Tinto.

Najväčšia ťažobná firma na svete zlepšila svoju nepriateľskú ponuku (obídenie vedenia a predloženie ponuky priamo akcionárom) na 3,4 svojej akcie za každú akciu Rio Tinto. Pôvodný plán počítal s tým, že za každú akciu kupovanej firmy by BHP dal tri svoje. Súčasnú ponuku tak oproti novembrovému návrhu zlepšila o 13 percent. Výsledkom bol rast akcií Rio Tinto na austrálskej burze približne o 1,3 percenta, zatiaľ čo akcie BHP Billiton klesli o 5,7 percenta.
Rio môže cenu ešte vytlačiť
Akvizičný kontrakt v hodnote 147,4 miliardy dolárov (3,36 bilióna korún) by v prípade úspešného uzatvorenia bol druhým najväčším v histórii po kúpe nemeckej telekomunikačnej skupiny Mannesmann britským koncernom Vodafon za vyše 180 miliárd dolárov v roku 2000. Zároveň by vytvoril tretiu najväčšiu firmu na svete po amerických spoločnostiach Exxon Mobile a General Electric. Jej trhová hodnota by sa pohybovala okolo 310 miliárd dolárov.
Vedenie Rio Tinto iba oznámilo, že si ponuku preštuduje a požiadalo akcionárov, aby zatiaľ nerobili žiadne kroky. Podľa analytikov je však táto ponuka celkovo výhodná a oslovená firma by už teraz mala ísť k rokovaciemu stolu. "Rio musí rokovať, jeho akcionári to za takýchto okolností už budú žiadať," povedal pre agentúru Bloomberg Chuck Bradford, analytik z newyorskej maklérskej spoločnosti Soleil Securities Corp. Väčšina inštitucionálnych akcionárov Rio Tinto vlastní aj akcie BHP.
Na druhej strane sa čakanie vedeniu Rio Tinto oplatilo. Šéf spoločnosti Tom Albanese prvý návrh úplne zmietol zo stola s tým, že novembrová ponuka BHP Billiton podhodnocuje jeho firmu, pretože k jej vlastnej hodnote treba ešte pripočítať budúce možnosti na trhu s rýchlo rastúcimi cenami surovín. Teraz je možné, že aj túto ponuku BHP môže ešte zlepšiť. Ako povedal výkonný riaditeľ BHP Marius Kloppers, je to ich prvá a jediná ponuka (pre akcionárov), no nepovedal, že je konečná. Až to by znamenalo, že vyššiu už BHP Billiton nepodá. A podľa Bradforda by ju Albanese mohol tlačiť až na 4,25 percenta akcií BHP za akciu jeho spoločnosti.
BHP k aktivite podľa niektorých analytikov dotlačil nedávny krok čínskej spoločnosti Chinalco a amerického hlinikárenského giganta Alcoa. Iba päť dní pred zverejnením zlepšenej ponuky na Rio Tinto čínska a americká firma kúpili v ťažobnej spoločnosti podľa CNN 12 percent akcií kótovaných na Londýnskej burze cenných papierov. To predstavuje 9-percentný podiel celej skupiny Rio Tinto.
Oceliarne sa obávajú monopolu
Podobne ako Lakšmi Mittal, ktorý nedávno kúpil tri sibírske uhoľné bane, aj Číňania idú do akvizície pre rastúce ceny základných surovín pre elektrárne a oceliarne. Navyše, tak čínske, ako aj európske a americké oceliarne sa obávajú, že BHP a Rio Tinto by po spojení prakticky ovládli trhy so železnou rudou, uhlím a ďalšími surovinami. Podľa agentúry Reuters rastie dovoz železnej rudy do Číny každoročne zhruba o 10 percent. Len za minulý rok doviezla o 284 miliónov ton viac než v roku 2006.
Navyše, spoločný podnik by okrem toho v dôsledku predchádzajúcej akvizícii kanadskej hlinikárenskej spoločnosti Alcan práve firmou Rio Tinto získal kontrolu aj nad hlinikárenským sektorom.
Podľa britského denníka Times, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje z priemyslu, nie je teraz vylúčené, že Chinalco podá svoju ponuku, aj keď firma zatiaľ takýto krok odmieta. Ako pre Wall Street Journal povedal šéf spoločnosti Siao Ja-qing, zatiaľ nemajú v pláne zvýšiť svoj podiel v spoločnosti. Naopak, mohli by svoj podiel neskôr predať tretej strane, napríklad práve BHP. "Ak (na investícii) zarobíme a výkonný riaditeľ firmy Alcoa pre Austráliu bude súhlasiť, môžeme podiel aj predať," dodal šéf Chinalca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:00