StoryEditor

Slováci opúšťajú britský trh

Zamestnanosť vo Veľkej Británii je naďalej kritická. Najnovšie údaje ukazujú, že krajina, ktorá bola kedysi pre Slovákov takpovediac pracovným vykúpením, sa nachádza v najhoršej situácii v nezamestnanosti od roku 1991. Inštitút zamestnanosti v Británii vydal správu o tom, že nasledujúci rok bude ešte kritickejším a obdobie medzi novým rokom a veľkonočnými sviatkami bude pre Angličanov zlomovým. Počet ľudí, ktorí prišli kvôli kríze o prácu, sa totiž vyšvihne na výšku, ktorá sa bude rovnať približne počtu obyvateľstva takmer celého Slovenska. Preto Slováci doteraz pracujúci v Británii volia už dnes lukratívnejšiu cestu - návrat na Slovensko.

Slovensku sa darí
Podľa informácií HN sa na Slovensko za posledných niekoľko mesiacov vrátila viac ako polovica ľudí, ktorí vycestovali za zárobkom do Anglicka. Za hlavný dôvod sa dá považovať to, že práca na Britských ostrovoch sa už pre našinca neoplatí. Už dávnejšie sa hovorilo o úniku mozgov do zahraničia, najviac teda vycestovávali mladí vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí najmä v Británii hľadali uplatnenie za niekoľkonásobne vyššie platy, aké im ponúkali naše firmy. Dnes je to však inak.
Z poznatkov všeobecného charakteru badať, že mladí ľudia sa začínajú vracať späť k nám, keďže sa naša životná úroveň začala podstatne zvyšovať. "To, že sa začína migrácia späť na Slovensko, je dlhodobejší trend, zapríčinila to zmena kurzu slovenskej koruny, a aj to, že libra sa veľmi oslabila. Bol to očakávaný moment, ktorý finančná kríza iba urýchlila,“ povedal pre HN projektový manažér Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.
Jeho slová potvrdil aj riaditeľ personálnej agentúry AuJob Peter Ulbrik: "Cítiť veľký posun pracovníkov do našej krajiny, a to nielen z Anglicka, no rovnako aj z Írska. Príčina je aj tá, že človeku, ktorý v Británii pracoval a chcel tým uživiť rodinu na Slovensku, to už začalo byť vysoko nevýhodné.“
"Od mnohých firiem vieme, že majú často pohovor s kandidátmi z Británie na ďiaľku, zvyšujúcu krivku v poslednom období teda pocítili aj oni,“ ozrejmila pre HN šéfka predaja a marketingu najväčšieho pracovného portálu na Slovensku Profesia.sk.

Platy sú v Británii zmrazené
Faktom zostáva aj to, že najčastejšou prácou Slovákov v Británii a celkovo v zahraničí sú pomocné práce či už v baroch alebo reštauráciách. Tieto pozície sú dnes práve tie, o ktoré sa na tomto trhu najviac prichádza, alebo ich mzda je veľmi nízka. Britská obchodná komora pre HN potvrdila, že platy za posledné mesiace výrazne klesli, dokonca firmy začali urgovať, aby sa výška minimálnej mzdy zmrazila. "Mzdy by sa nemali zvyšovať aspoň dovtedy, pokiaľ sa ekonomická situácia podstatne nezmení. Jej zvýšenie by pre spoločnosti znamenalo ďalšie náklady v objeme 300 miliónov libier,“ spresnila pre HN šéfka komunikačného oddelenia Britskej obchodnej komory Fiona Cunningham.
Ľudia sú s tým však nespokojní, logicky namietajú, že táto výška platu im nestačí, preto sú nútení hľadať si druhú prácu. No tú si v súčasnosti vedia len veľmi ťažko nájsť. Iba v októbri tam miera nezamestnanosti narástla na šesť percent. V budúcom roku je nastavený ďalší negatívny predpoklad. Prácu má stratiť ešte ostatných viac ako 600-tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:26