StoryEditor

Dolapili ruského "krstného otca"

29.01.2008, 23:00

Vo svete známy boss podsvetia, na ktorého už bol od roku 2003 vydaný medzinárodný zatykač, Semjon Mogilevič (61), by už nemal uniknúť spravodlivosti. "Podnikateľa" ukrajinského pôvodu zatkla ruská polícia pred moskovským sídlom kozmetickej spoločnosti Arbat Prestige. Mogilevič je známy aj na Slovensku. Viedol tu svoje obchody najmä s ľahkými vykurovacími olejmi. Do kontaktu prišiel nielen s už nebohým Jánom Duckým, ale aj bývalým šéfom SIS Ivanom Lexom.
Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková vyjadrila spokojnosť nad dolapením Mogileviča, ktorý pripravil krajinu o 6,5 miliardy dolárov (v prepočte 148,2 miliardy Sk) v obchode s plynom s ostatnými postsovietskymi krajinami. Mogilevič sa k výnosnému obchodu mal dostať cez ukrajinskú spoločnosť RosUkrEnergo, ktorá je monopolným dodávateľom ruského plynu pre Ukrajinu. Spoločnosť však popiera existenciu kontaktov s obvineným, aj keď Tymošenková si od roku 2006 myslela opak. Mogilevič mal spolu s ukrajinským miliardárom Dmytrijom Firtašom vlastniť až 50 percent RosUkrEnergo a v súčasnosti ukrajinská tajná služba vyšetruje existujúce indikácie, že firmu nepriamo kontroloval. Firtaš však spojitosť odmieta, rovnako ako aj kontakty s Arbat Prestige, vďaka ktorej Mogilevič získal na daňových únikoch ďalšie 2 miliardy dolárov.
Mogileviča by rada videla pred svojím súdom aj americká prokuratúra. FBI mu narátala 49 bodov obvinení týkajúcich sa prania špinavých peňazí, podvodu a vydieračstva. Práve Mogilevič stál za škandálom z roku 1999, keď sa zistilo pranie ruských špinavých peňazí cez tamojšiu Bank of New York, čím podľa FBI pripravil banku o 150 miliónov dolárov. V Rusku sa mu podarilo cez kontrolný balík akcií zas v roku 1998 vytunelovať jednu z najväčších súkromných bánk v krajine, Inkombank. Podľa záznamov ruskej polície používal až 17 rôznych mien. Počas zatknutia sa napríklad identifikoval ako Sergej Schnaider, podľa priezviska predchádzajúcej manželky.
Najväčšiu "akciu" rozbehol cez svoju centrálu v Maďarsku začiatkom 90. rokov, keď získal občianstvo prostredníctvom sobáša s prvou manželkou Katalinou Pappovou. Už vtedy mal ruské, ukrajinské a izraelské občianstvo. S ľahkými vykurovacími olejmi obchodoval aj vďaka kontaktom a peniazom cez banku Menatep, mimochodom, patriacu dakedajšiemu oligarchovi Michailovi Chodorkovskému. V susednej Českej republike napríklad vlastnil hostinec U Holubů. Do roku 1997 na daňových únikoch z predaja vykurovacích olejov v Česku, na Slovensku, v Poľsku a Maďarsku získal do 200 miliárd českých korún, pritom, ako sa ukázalo -- pokiaľ ide o Česko -- spočiatku s požehnaním ministerstva financií. Na Slovensku podľa dostupných údajov práve cez zmenky podpísané Duckým. Bývalý minister vnútra Ladislav Pittner v jednom z rozhovorov pre médiá potvrdil, že exšéf SIS Ivan Lexa mal pred útekom do JAR s Mogilevičom úzke kontakty a poskytol mu špeciálne služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:05