StoryEditor

Eset bojuje o IT prvenstvo

06.02.2008, 23:00
Slovenské a české IT firmy začínajú dominovať globálnym trhom. Svetové metropoly pokrýva reklama slovenskej firmy Eset, ktorej antivírusový program NOD32 dnes využíva 20 miliónov ľudí.
Pri slove je však už desať rokov aj česká spoločnosť AVG Technologies, bývalý GriSoft. Jej bezplatný antivírový softvér, na ktorý pred dekádou stavila, dnes chráni počítače viac ako 50 miliónov užívateľov. Svetová konkurencia je tak dnes česká alebo slovenská.

Podľa organizácie AV-Comparatives sa na globálnych trhoch však lepšie presadzuje softvér slovenskej firmy, ktorú organizácia tipuje na najlepší antivírový program posledných dvoch rokov. Podľa Andreja Gazdaricu, IT konzultanta spoločnosti SAS slovenský Eset "možno v oblasti IT vnímať ako najkonkurencieschopnejšiu spoločnosť, ktorá softvérom už dávno prenikla na svetový trh".

Eset sa pritom minulý rok usadila na siedmom mieste v rebríčku Technology Fast 50. Medziročne totiž medzi svetovými firmami rástla o 1466 percent. „Technology Fast 50 beriem ako prínos, pretože je to ocenenie hlavne tvrdej práce našich zamestnancov,“ povedal na margo ocenenia generálny riaditeľ Esetu Miroslav Trnka.

Podľa hovorcu Esetu Martina Baranoviča pritom spoločnosť v minulom roku odhadovala 14 až 15 miliónov licencovaných užívateľov. Celkovo však môže ísť o až zhruba 20 miliónov ľudí, ktorý sa spoliehajú na softvér NOD. Ten však aj podľa Trnku ani naďalej nebude zadarmo, ako konkurenčný program AVG. K tomu sa každoročne prostredníctvom sťahovania z internetu dostáva stále viac ľudí. Spoločnosť AVG Technologies tak v tomto roku ráta so 66 miliónmi používateľov. "Bezplátná verzia nášho softvéru už niekoľkokrát pokorila hranicu milión stiahnutí za jeden týždeň," tvrdí hovorca spoločnosti AVG Jiří Macík. "Naše produkty tak dnes pracujú približne na piatich percentách počítačov v 170 krajinách sveta," dodáva Macík.

Slovenský NOD sa nateraz dostal už do 160 krajín sveta. "Samozrejme, užívateľov máme takmer vo všetkých krajinách ako aj v Kongu alebo Falklandských ostrovoch," tvrdí Baranovič. "Naším cieľom je ďalej sa viac na týchto trhoch upevňovať. Lukratívnymi sú však pre nás ľudnatejšie krajiny s vyšším potenciálom," dodáva.

Naďalej je však priestor pre uplatnenie sa IT firiem. "Samotný antivír na ochranu počítača nestačí, potrebné sú aj protizápisové systémy," uzatvára Gazdarica.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:29