StoryEditor

Matsushita sa premenuje na známejší Panasonic

10.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Japonský elektronický gigant Matsushita Electric Industrial si zmení meno na Panasonic, aby si zvýšil tržby tiež za hranicami Japonska. Ako oznámila spoločnosť, Panasonic je súčasťou koncernu a vo svete je známejší ako samotný Matsushita. O zmene názvu kvôli lepšiemu povedomiu medzi spotrebiteľmi sa už špekulovalo dlhšie. Matsushita podniká aj na Slovensku, kde vyrába DVD prehrávače a rekordéry, kombinované zariadenia video a DVD a videorekordéry pod značkou Panasonic AVC Networks v Krompachoch a Panasonic Electronic Devices v Trstenej a Starej Ľubovni. Firma Panasonic AVC Networks prišla na Slovensko v roku 2000 pôvodne pod názvom Matsushita.
Tržby Matsushity v zahraničí netvorili vo finančnom roku do vlaňajšieho marca ani polovicu z obratov celej skupiny. Pre výrobcu plochých televízorov Viera či digitálnych fotoaparátov Lumix je však zahraničná expanzia nevyhnutná k ďalšiemu rastu. Rival Sony na porovnanie vytvára v cudzine tri štvrtiny tržieb.
Popri zmene mena skupiny na Panasonic sa Matsushita chystá premenovať aj svoj celý rad bielej elektroniky National. Akcie Matsushity včera v Tokiu klesli o pol percenta na 2 160 jenov. Index elektrotechnických firiem na tokijskej burze však v tom čase klesol o tri štvrte percenta.
Koncernu dal meno Konosuke Macušita, ktorý podnik založil pred deväťdesiatimi rokmi so svojou ženou a jej mladším bratom, ktorý sa neskôr zaslúžil o zrod ďalšej slávnej japonskej firmy Sanyo. Prielom znamenala žiarovková objímka a postupne sa z Matsushity stal jeden z najväčších výrobcov elektronických spotrebičov a elektroniky. Popri Panasonicu patrí k najznámejším značkám tiež Technics. Macušita odišiel do dôchodku v roku 1973 a zomrel v roku 1989.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:05