StoryEditor

Bankový trh osviežia traja noví hráči

24.01.2010, 23:00
Už o niekoľko mesiacov začnú na Slovensku pôsobiť tri nové banky. Raiffeisen Bank, Axa a Akcenta. HN to potvrdila aj Národná banka.

Príchod nových hráčov na trh poteší najmä tých klientov, ktorí obľubujú internetové bankovníctvo. Všetky tri nové finančné domy totiž rátajú s internetom ako hlavným komunikačným kanálom. Konkurovať preto môžu napríklad poľskej mBank, ktorá ponúka základné služby bez poplatkov a výhodnejšie úroky. Konkrétne tromfy však všetky tri banky zatiaľ taja.

Komentár HN
Regulácia bánk svet asi nespasí

Tak nám Barack Obama zamával. Najprv zamával bankám a potom zakýval finančnými trhmi. Tie sa zatvárili tak, akoby sa im už pár mesiacov šéf Bieleho domu nevyhrážal sprísnenou bankovou reguláciou.
Otrasy? Zrejme nie
Na relatívne malom slovenskom trhu tak bude už viac 30 bankových inštitúcií. Spôsobia práve tri nové revolúciu kvality či nízkych cien? "Nemám pocit, že by zatriasli trhom,“ tvrdí skepticky riaditeľ Symsite Research Vladimír Dohnal. S optimizmom víta príchod nových finančných domov Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie. "Každý nový bankový subjekt na trhu môže byť prínosom pre trh aj klienta,“ hovorí pre HN.

Dobrá správa pre trh a klientov
Banková ombudsmanka Eva Černá poukazuje skôr na výhody v oblasti zamestnanosti, kde pomôže každá nová firma. "To, či sa udrží na trhu, je už druhá vec,“ zdôrazňuje. Vstup nových bánk na slovenský bankový trh môže konkurenčné prostredie zlepšiť. Nepochybuje o tom ani Marián Nemec z Ekonomickej univerzity, upozorňuje však, že "to automaticky nesúvisí s tým, že sa zvýši počet bánk“.

Prečítajte si aj:
Smerujú k nám tri nové banky

Na Slovensko sa v tomto roku chystajú až tri nové banky. V tom, či sa klienti môžu tešiť na výrazné zlepšenie služieb alebo nižšie ceny za produkty, odborníci príliš jednotní nie sú. Žiaľ, s optimizmom to nepreháňajú.

Služby bánk porovnávajte a nebojte sa odísť

Banková ombudsmanka Eva Černá v rozhovore pre HN:

Zlepší príchod nových bánk konkurenciu na slovenskom bankovom trhu?
Osobne som za slobodné podnikanie a ako potenciálnemu klientovi mi na počte bánk v podstate nezáleží. Je dôležité, aby boli konkurencieschopné a korektné. Okrem toho, nikto iný len trh rozhodne a ukáže, ako ste dobrí v podnikaní. My klienti máme tromf v rukách. Môžeme si vyberať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:27