StoryEditor

V čínskom biznise je vždy pánom úradník

02.03.2014, 23:01
Rozhovor

Založenie firmy v Číne je na dlhé lakte. V našom prípade bolo sprevádzané radom nezmyselných požiadaviek, približuje Jan Hebnar, riaditeľ spoločnosti Kinech Shanghai, čínskej pobočky slovenského strojárskeho výrobcu Kinex Bearings.

V čom je špecifické podnikanie v Číne?

V Číne vládne tvrdá ruka byrokracie. Úradník je pán, predpisy sú zámerne nejasné a nechávajú veľký priestor na tendenčný výklad a potom tiež korupciu. Napríklad – založenie spoločnosti. V našom prípade trvalo pol roka a bolo sprevádzané radom nezmyselných požiadaviek. Napríklad sme museli prepracovať všetky vyplnené formuláre so žiadosťami, pretože boli vyplnené obyčajným a nie plniacim perom. A to bolo niekoľko stoviek strán dokumentov.

 

S akými obmedzeniami ste sa pri podnikaní v Číne stretli?

Napríklad s neexistujúcou legislatívou, ktorú však musíte plniť. Keď som ešte pôsobil v diplomacii, pamätám sa na zadržanie zásielky s českou dojčenskou vodou, ktorá nespĺňala požiadavky o importe potravín. Problém bol, že táto česká voda ani požiadavky spĺňať nemohla, pretože daná vyhláška vôbec neexistovala a bola len v štádiu prípravy. Jedným z problémov je aj výkonnosť práva. Víťazstvo zahraničnej firmy v súdnom spore proti čínskej firme je nevídaná vec. Súdy stále diskriminujú v prospech domácich firiem a nerobí im problém ignorovať platné právo. To platí predovšetkým, ak sa z hlavných obchodných centier ako Peking alebo Šanghaj vzďaľujete ďalej do provincií. Je však potrebné povedať, že čínska vláda si je vedomá týchto problémov a chce zlepšovať podmienky pre podnikateľov. Nejde to veľmi rýchlo, ale vidím zmeny.

 

Vnímate zvýšenú mieru korupcie v čínskom podnikateľskom prostredí?

Prekvapivé je, že korupcia bujnie okrem štátnej správy aj v privátnej. Nákupcovia súkromných firiem majú bežne veľmi nízke platy, pretože počítajú s tým, že dostanú od dodávateľa určité percento z toho, čo objednávateľ odoberie. Akceptujú to všetky strany. Musíme si však uvedomiť, že slovo korupcia ako také nemá v Číne taký pejoratívny nádych, ako je to u nás. Služby sa bežne odplácajú darčekmi a pozornosťami a kto to nerobí, na toho sa ostatní začnú pozerať cez prsty.

Stretli ste sa s tým, že vplyvní čínski podnikatelia znevýhodňujú zahraničné firmy?

Skôr by som povedal, že takto bojujú čínske firmy proti sebe, pretože sa väčšinou pohybujú na rovnakej pozícii a idú si po krku z hľadiska ceny výrobkov. Konkurenciou pre veľké zahraničné firmy sú potom väčšinou iné veľké zahraničné firmy, nie lokálni výrobcovia.

V poslednom čase Čína zvýšila mzdy svojim pracovníkom. Myslíte si, že sa to môže odraziť na atraktivite krajiny?

V strojárskej výrobe sú napríklad mzdy vzdelaných a skúsených pracovníkov porovnateľné s tými na Slovensku. Ak sa aj odlišujú, potom je to skôr smerom nahor. Ak chcete znížiť mzdové náklady pri výrobe, musíte sa vydať do Bangladéša, Indie alebo Pakistanu. Čína je dnes atraktívna hlavne preto, že ide o dramaticky rastúci trh. Nejde teda o výrobu, ale o odbyt. To je tiež situácia našej firmy – KINEX Bearings je slovenský výrobca ložísk a na čínsky trh nejdeme presúvať výrobu. Ideme tam ponúknuť ložiská vyrábané na Slovensku.

01 - Modified: 2006-02-13 21:07:51 - Feat.: 0 - Title: Francúzske väznice patria k najhorším v Európe
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 05 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:55