StoryEditor

Skláreň Clara Utekáč vo finále oživenia

13.06.2002, 00:00
Po tri roky trvajúcom komplikovanom konkurze a niekoľkomesačnej náročnej rekonštrukcii je Skláreň Clara Utekáč pripravená spustiť produkciu. Nábeh výroby kľúčového sortimentu - sklenených vákuových vložiek do termosiek - by sa mohol začať koncom augusta, prípadne v septembri, informoval HN Jiří Feldigel, jeden z konateľov rovnomennej spoločnosti.

Sklársku fabriku v Utekáči v okrese Poltár, ktorá má 215-ročnú tradíciu, kúpila pred rokom slovensko-česká firma Horské centrum Spariny. Po získaní spoločníkov spomedzi domácich investorov sa transformovala na Skláreň Clara Utekáč, s. r. o., Trenčín. Noví majitelia chceli pôvodne začať výrobu ešte vlani na jeseň. Havarijná situácia v sklárni, zdĺhavé a zložité opravy, ale i staré záťaže tento termín oddialili. Podľa J. Feldigela však hlavné ciele splnili - zachránili fabriku, získali investorov a podpísali kontrakt na export celej produkcie termosiek. Do Nemecka vyvezú asi 4 mil. kusov sklenených vložiek. V rámci rekonštrukcie sa dosiaľ obnovili vedľajšie prevádzky, čo stálo okolo 10 mil. Sk. Peniaze pochádzali výlučne z vlastných zdrojov majiteľov firmy, zdôrazňuje J. Feldigel. Nasledovať bude oživenie srdca fabriky, taviacej vane a strojovej výrobne vložiek. Financie na opravu, okolo 50 mil. Sk, zabezpečia noví spolumajitelia.
Podľa Milana Pupalu, ďalšieho z konateľov, bude najťažší návrat na trh, z ktorého značka Clara vypadla pred štyrmi rokmi. Veľmi ju poškodil dlhotrvajúci konkurz a jeho negatívne dôsledky, najmä dodnes nevyrovnaný dlh voči bývalým zamestnancom za mzdy. Európsky trh je dnes zaplavený lacnými termoskami z Číny a Indie, cenovú politiku navyše kazia výpredaje starých utekáčskych zásob, ktoré sa objavujú v okolitých štátoch. M. Pupala je presvedčený, že termosky z Utekáča budú konkurencieschopné a prerazia kvalitou, ktorou boli známe v minulosti. Nakoniec svedčí o tom aj záujem tradičného nemeckého odberateľa, dodáva. Podľa predstáv nových majiteľov by vo fabrike mala pokračovať aj doplnková produkcia ako rôzne zušľachťovanie skla či výroba sklenených baniek na žiarovky. V žiadnom prípade však nebude konkurovať sklárskym firmám v Poltári a okolí, tvrdia konatelia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:31