StoryEditor

Črtá sa investícia ďalšej automobilky

29.03.2004, 00:00
Japonský výrobca automobilov Toyota Motor zvažuje výstavbu fabriky na výrobu autodielov na Slovensku. Fabrika by mala zásobovať továreň firmy Toyota v Českej republike.

Japonský výrobca automobilov Toyota Motor zvažuje výstavbu fabriky na výrobu autodielov na Slovensku. Fabrika by mala zásobovať továreň firmy Toyota v Českej republike. Predstavitelia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu uviedli, že rozhovory s automobilkou sú v pokročilejšom štádiu a agentúra by mala vybrať vhodné lokality v nasledujúcich troch mesiacoch. "Toyota plánuje nájsť lokalitu na výrobu autodielov pre dodávku do ČR. Viac-menej sa už rozhodla pre Slovensko," povedal riaditeľ agentúry Ján Bajánek. Cieľom agentúry je prilákať prípadnú investíciu Toyoty na stredné Slovensko, pri konečnom výbere lokality však podľa Bajánka bude dôležitú úlohu zohrávať aj jej dostupnosť k budovanému projektu v ČR.
Dodal, že Toyota ešte nešpecifikovala, akú sumu chce na tento projekt preinvestovať, taktiež neodhalila svoje výrobné plány. Bajánek povedal, že agentúra predbežne rokovala s ďalším japonským automobilovým výrobcom Mazda Motor, ktorý skúma región pre umiestnenie svojej továrne. Očakáva sa, že táto investícia dosiahne hodnotu 550 miliónov až 1, 1 miliardy amerických dolárov.
Projekt Toyoty by pomohol zvýšiť investície na Slovensku, jeden z hlavných faktorov, ktoré v súčasnosti posilňujú slovenskú korunu na rekordné úrovne. Toyota a francúzsky PSA Peugeot Citroën stavajú spoločnú fabriku na výrobu 300 tisíc malých áut ročne blízko Kolína v Českej republike, ktorá by mala spustiť výrobu začiatkom budúceho roka. Jadro slovenského rastúceho automobilového sektora, ktorý predstavuje asi tretinu exportu krajiny, je spojené s továrňou spoločnosti Volkswagen, ktorá vyrába 280 tisíc automobilov ročne. Na Slovensku plánujú otvoriť svoje továrne s kapacitou 300 tisíc automobilov ročne aj automobilky Peugeot a juhokórejský Hyundai Motors. Výrobu by mali tieto závody spustiť v rokoch 2006 a 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:13