StoryEditor

Akciové fondy bilancujú straty

06.03.2007, 23:00
Deviaty obchodný týždeň na svetových akciových trhov pripomínal nočnú moru všetkých investorov. Trhom sa prehnala vlna výpredajov. Pokles sa dotkol aj slovenských investorov.
V článku je graf

Deviaty obchodný týždeň na svetových akciových trhov pripomínal nočnú moru všetkých investorov. Trhom sa prehnala vlna výpredajov. Pokles sa dotkol aj slovenských investorov. Tí reagovali tak, že z akciových podielových fondov, v ktorých bolo takmer 20 miliárd korún, vybrali za týždeň 820 miliónov. Tí šťastnejší bilancovali zisk, tí menej úspešní sa mohli zľaknúť a vyberali si peniaze z fondov, ktoré im priniesli stratu.
Začiatok v Číne
Výpredaje spustil v utorok v noci čínsky trh. Ten sa prepadol takmer o desať percent po tom, ako čínska vláda vyhlásila, že sa zameria na nelegálne investície, vďaka ktorým sa čínska burza v posledných mesiacoch vyšplhala na rekordné hodnoty. Výpredaj na čínskom trhu investori vo všetkých ekonomikách využili ako zámienku na realizáciu niekoľkomesačných ziskov.
Americké akciové trhy sa znehodnotili v priemere o viac ako štyri percentá. Z hľadiska podielových fondov amerických akcií sa prepad na kapitálových trhoch znásobil aj rastom koruny oproti doláru. Na týždennej báze sa preto stratili v priemere o 4,7 percenta.
Európa nezaostala
Akcie západnej Európy si pohoršili o viac než päť percent, iba britský trh stratil "len" 4,5 percenta. "Z eurozóny pritom prišli prevažne dobré makroekonomické údaje. Nemecké importné ceny rástli najpomalším tempom za posledné dva roky, miera nezamestnanosti krajiny klesla na najnižšiu úroveň za posledných viac ako päť rokov. Znížila sa aj medziročná mierna inflácie krajín eurozóny. Akciám tohto regiónu to však v poklese nezabránilo, čo sa prejavilo aj vo výkonnosti podielových fondov. Znehodnotili sa v priemere o 4,6 percenta," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Na vlne korekcií sa zviezol aj maďarský, poľský a český akciový trh. Niektoré burzy však boli menej zasiahnuté ako napríklad chorvátsky trh, ktorý zostáva aj naďalej hviezdou regiónu. Padli aj ruské akcie. "Index RTS, ktorý sa ešte koncom februára držal na historických maximách, stratil viac ako sedem percent," hodnotí Gabriel Hinzeller, portfóliový manažér KD Investments. Stredoeurópske akciové podielové fondy na tento vývoj reagovali 5,6- percentným prepadom.
Ako ďalej, akcie?
Trhy očakávali korekciu, jej intenzita ich však prekvapila. Portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger je do budúcnosti mierne optimistický: "akcie môžu klesať ešte mesiac, možno aj viac ako o päť percent. Z ročného hľadiska by mali však byť ziskové." Podľa jeho názoru nižšie ceny môžu znovu začať lákať investorov.
Už včera sa po týždni zastavil pokles európskych indexov a hlavné burzy sa posilnili. Padať prestal aj japonský index Nikkei, ktorý na pokles doplatil najviac.
Korunové fondy bez prekvapení
Národná banka Slovenska ponechala základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni a úrokové sadzby peňažného trhu najmä na dlhších splatnostiach šesť mesiacov až rok reagovali miernym rastom dva až päť bázických bodov. Kratšie splatnosti poklesli v súvislosti s prebytkom likvidity. Peňažné fondy sa mierne zhodnotili, keďže si pripísali úrokový výnos za dané obdobie. Ďalší vývoj sadzieb peňažného trhu budú určovať očakávania investorov o načasovaní zníženia hlavnej sadzby. "Tieto očakávania sa musia utlmiť, pretože NBS si bude chcieť byť istá plnením maastrichtského inflačného kritéria predtým, než sa rozhodne so sadzbami pohnúť smerom dole. Konzervatívny investor tak môže aj naďalej očakávať zaujímavé zhodnotenie pri veľmi nízkej volatilite," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Rozhodnutie NBS, ako aj vyhlásenie jej predstaviteľov o primeranom nastavení sadzieb výraznejšie neovplyvnilo slovenský dlhopisový trh. Výnosy za týždeň nezaznamenali výraznejší pohyb.
Eurové dlhopisové trhy sa v uplynulom týždni tešili priazni investorov, keďže tí v snahe utiecť pred zvýšenou volatilitou akciových trhov hľadali "bezpečný prístav" pre svoje investície. Dopyt po bezpečných eurových štátnych dlhopisoch stlačil ich výnosy približne o 10 -14 bázických bodov nižšie, a teda ich ceny posunul smerom hore. Rovnaký vývoj sme zaznamenali aj v USA, kde však výnosy dlhopisov zamierili výraznejšie smerom dole, približne o 15 - 25 bodov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 16:18