StoryEditor

INA Kysuce rozširuje závod

18.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kysucké Nové Mesto - Vo štvrtej výrobnej hale, ktorá je teraz len vo výstavbe, začne INA Kysuce, a. s., Kysucké Nové Mesto s testovacou produkciou už koncom tohto roka. Pôjde o výrobu špeciálnych valivých ložísk do osobných áut. V budovaní haly za 160 miliónov korún je momentálne dokončená prvá etapa.
"Halu postavili na firemných pozemkoch. Nezávisle od toho pokračuje vykupovanie pozemkov pre ďalšiu výstavbu. Nevyskytujú sa pritom vážne ťažkosti," tvrdí riaditeľ spoločnosti Rudolf Pašteka.
Podľa projektu schváleného vládou bude mať výstavba firmy štyri etapy, z ktorých tri sú už ukončené. Preinvestuje sa dovedna 6,2 miliardy korún. Najneskôr do roku 2010 sa má firma komplexne dobudovať a v tom čase bude INA Kysuce zamestnávať 3 500 ľudí. Zvýši tým počet zamestnancov oproti terajšiemu stavu o takmer tisíc. Jej sesterská firma INA Skalica má 2 500 zamestnancov a dovedna bude o štyri roky pre nemecký koncern Schäffner Gruppe na Slovensku pracovať najmenej 6-tisíc ľudí. INA Kysuce v roku 2010 má mať ročný obrat 10 miliárd korún, oproti súčasným šiestim miliardám.
INA Kysuca pôsobí v v regióne sedem rokov a za ten čas tu vybudovala priemyselný komplex, ktorý má vlastný vývoj výrobkov a strojných systémov, modernú technológiu, silnú informačnú sústavu pre riadenie, modernú organizáciu svojich činností, kvalifikovaný personál a na dobrej úrovni pracovné prostredie i sociálne podmienky. Firma vlastní certifikáty kvality ISO 9001, QS 9000, environmentálny certifikát ISO 14001 a certifikát VDA 6.1 pre európsky automobilový priemysel. Medzi jej rozhodujúcich zákazníkov patria automobilky Volkswagen, DaimlerChrysler, General Motors, Toyota a BMW.
INA Kysuce je rozhodujúcim podnikom v takmer 20-hektárovom priemyselnom parku v Kysuckom Novom Meste, ktorý postupne dokončujú. Podľa hovorcu mestského úradu Miroslavu Pršalu sú tam predovšetkým dodávatelia Kia Motors Slovakia. V súčasnosti napríklad pripravujú pozemky pre anglickú firmu Synthotec. Prílev investícií na severné Slovensko ukazuje, že Žilinský kraj sa v krátkom čase zaradí medzi významné priemyselné regióny na Slovensku. TASR

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 09:19