StoryEditor

Koruna pokorila "tridsaťpäťku"

12.12.2006, 23:00
Slovenská mena včera opäť posunula rekordnú hodnotu oproti euru a prvýkrát sa posilnila pod hranicu 35 korún za euro a dosiahla kurz 34,83 SKK/EUR.

Slovenská mena včera opäť posunula rekordnú hodnotu oproti euru a prvýkrát sa posilnila pod hranicu 35 korún za euro a dosiahla kurz 34,83 SKK/EUR. Za necelý mesiac si tak voči svojej referenčnej mene pripísala viac ako jednu korunu zisku.
Dobrá nálada a dobré výsledky
V posledných dňoch sa v prospech koruny zlúčilo viacero faktorov. "Pod posilnenie sa podpísala pozitívna nálada v stredoeurópskom regióne, upokojenie politickej situácie v Poľsku, potvrdený vysoký rast slovenskej ekonomiky a jeho zdravá štruktúra alebo ohlásené znásobenie produkcie v žilinskom závode KIA," vymenúva príčiny díler UniBanky Patrik Malec. Pondelňajšie údaje o vyššej inflácii podľa neho nemuseli mať pre korunu väčší význam, pretože inflácia môže byť do určitej miery kompenzovaná silnejšou menou. "Dôležité bolo aj prelomenie technických úrovní a uzatváranie stratových pozícií, kde investori, ktorí hrali na oslabenie koruny a posilnenie eura, predávali eurá, čím korunu ďalej podporovali," vysvetľuje Malec. Podľa analytika Všeobecnej úverovej banky Martina Lenka koruna získava podporu aj z očakávania zrýchlenia hospodárskeho rastu a produktivity práce a zlepšenia obchodnej bilancie v nasledujúcom roku. "Ďalším dôvodom sú silnejšie konvergenčné tlaky, keďže šance Slovenska na prijatia eura v januári 2009 sa zvýšili," dopĺňa analytik.
Posilnenie nie je prirýchle
Koruna sa momentálne nachádza skoro 9 percent na silnejšej strane centrálnej party, čiže kurzu, ktorý sa stanovil pri vstupe do Mechanizmu výmenných kurzov ERM II. "V minulosti zvykla koruna po takých dlhých obdobiach zhodnocovania naspäť oslabiť, čo aj teraz očakávam, i keď načasovanie je otázne," hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Posilňovanie domácej meny nie je podľa Lenka prirýchle ani vzhľadom na ekonomické údaje a očakávaný vývoj. Súhlasí aj analytička ING Bank Lucia Štekláčová: "Podľa našich prepočtov by rovnovážny kurz mohol byť 35,5 až 36 korún za euro. Na úrovni 35 SKK/EUR je koruna iba mierne nadhodnotená. Ak by vývoj z posledných dní pokračoval, môžeme sa dočkať reakcií zo strany Národnej banky Slovenska (NBS), avšak vzhľadom na členstvo v ERM II je riziko priamej intervencie vzdialené."
Odhad pri vstupe do eurozóny
Lenko odhaduje, že pri plánovanom vstupe do eurozóny v januári 2009 by kurz koruny k euru mohol byť 33 SKK/EUR. Podľa Štekláčovej by slovenská ekonomika nemala mať problém s kurzom 33,5 SKK/EUR. Slovenská sporiteľňa zatiaľ odhad ponecháva na 35 SKK/EUR, i keď Mušák nevylučuje riziká v prospech silnejšieho konverzného kurzu.

NBS bude reagovať
Centrálna banka na budúci týždeň posúdi nastavenie menovej politiky. Jej sprísňovaním sa snaží bojovať proti vysokej inflácii, ktorej stlačenie je jednou z podmienok na prijatie eura. Pokračujúce posilňovanie slovenskej koruny čiastočne eliminuje očakávania ďalšieho zvyšovania sadzieb. Mušák vidí šance na to, že by banka zvýšila sadzby o 25 bodov približne vyrovnané. "Argumentom v neprospech zvyšovania je aj posilňovanie koruny, na druhej strane inflácia naznačuje aj určité riziká," upozorňuje analytik. Štekláčová si myslí, že v situácii, keď investori špekulujú jedným smerom, nebude NBS prilievať olej do ohňa a k zvýšeniu úrokových sadzieb nepristúpi. Podľa nej posilnenie koruny dostatočne sprísnilo menové podmienky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 16:00