StoryEditor

Koruna ťaží z dobrej nálady v regióne

17.08.2006, 00:00
Slovenská koruna si v posledných týždňoch spomenula na časy pred júnovými voľbami a znovu sa zaujímavo zhodnocovala. Od 38-korunovej hranice, kam sa dostala pred 17. júnom, sa čoraz viac vzďaľuje. Nie je to však zásluhou lepších správ z domácej scény ani opatreniami novej vlády. Postarala sa o to pozitívna nálada na okolitých trhoch. Darilo sa aj českej korune, poľskému zlotému a maďarskému forintu.

Slovenská koruna si v posledných týždňoch spomenula na časy pred júnovými voľbami a znovu sa zaujímavo zhodnocovala. Od 38-korunovej hranice, kam sa dostala pred 17. júnom, sa čoraz viac vzďaľuje. Nie je to však zásluhou lepších správ z domácej scény ani opatreniami novej vlády. Postarala sa o to pozitívna nálada na okolitých trhoch. Darilo sa aj českej korune, poľskému zlotému a maďarskému forintu. Ide len o krátkodobý jav alebo to môže byť dlhodobejší trend?

Atraktivita regiónu je v rukách USA
"Pozitívna nálada v regióne je skôr vlnou optimizmu, ktorú spustili prvé správy o zastavení zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch," vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš. To nahrávalo stredoeurópskym menám, ktoré sú menej úročené ako americký dolár. "Zastavením zvyšovania sadzieb v USA sa ich úrokový hendikep zníži a stanú sa atraktívnejšie. Viacerí investori už začali sťahovať svoje aktíva z amerického trhu a preorientúvali sa na iné trhy, medzi nimi aj na strednú Európu," dodal. O správnosti tohto kroku ich uistila aj včerajšia správa o americkej inflácii. Rast cien sa spomalil, čo spolu s ochladením na trhu bývania dáva väčšie šance na to, že americké úroky ostanú nezmenené dlhšie.

Do vývoja opäť prehovoria politici
Aj keby sa tieto očakávania potvrdili, na stredoeurópskych devízových trhoch začne čoskoro postupne prevažovať dianie na politickej scéne. Do vývoja môže výraznejšie prehovoriť zostavovanie štátneho rozpočtu a hlavne jeho plnenie. Maďarov navyše čakajú regionálne voľby, Česi budú čakať na prvé kroky novej vlády.
Česká koruna nedávno prepisovala históriu novými maximami, za čo vďačí najmä dobrým makroekonomickým číslam. Na demisiu vlády Jiřího Paroubka nereagovala, keďže výmena kabinetu už bola v kurze zarátaná. "Oveľa dôležitejšie bude, ako sa nová vláda prihlási k rozpočtu na budúci rok a k prijatiu eura," tvrdí analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Kurz českej meny podľa neho ovplyvní aj výber ministra financií. "Renomovaného experta so skúsenosťami z praxe a schopnosťou presadiť rozumný rozpočet by trhy prijali priaznivo, podobne to bolo aj v Poľsku a Maďarsku," dodal Michl. Nový český kabinet sa aj napriek výborným výsledkom ekonomiky bude musieť vyrovnať s dedičstvom Paroubkovej vlády. Rozhodovanie sociálnodemokratickej vlády v minulých rokoch sa podľa analytika Next Finance Vladimíra Pikoru rozhodne nezapíše do učebníc hospodárskej politiky. "Všetky skutočne dôležité rozhodnutia vláda odkladala do budúcnosti. Nedošlo tak ani k reforme dôchodkov a ani verejných financií. Výsledkom je, že vláda pripravila pre budúci kabinet ešte hlbší deficit štátneho rozpočtu, než je naplánovaný na tento rok," upozorňuje. Verejné financie podľa neho zostávajú časovanou bombou, ktorá možno neumožní ani prijatie eura v pôvodne plánovanom termíne.

Investori vidia aj riziká
Pre zahraničných investorov znamenajú politické tlaky v strednej Európe možné nebezpečenstvo a ich ochota investovať v tomto regióne sa podľa analytika spoločnosti Cyrrus Jana Procházku bude postupne znižovať. "Poľské ,panovanie´ bratov Kaczynských, vysoký deficit verejných financií v Maďarsku a český boj o moc nie sú najlepším vysvedčením pre inak perspektívny sektor." Pre zahraničie nie je najvhodnejším signálom ani zrušenie privatizácie bratislavského letiska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 00:45