StoryEditor

Únia sa otvára slovenským podnikateľom

16.02.2006, 23:00

Slovenskí stavbári, kaderníčky a kozmetičky a poskytovatelia ďalších služieb by mali mať o niekoľko rokov lepšie možnosti uplatniť sa na jednotnom európskom trhu. Európsky parlament totiž včera v prvom čítaní schválil smernicu o liberalizácií služieb v únii, ktorá by mala začať platiť od roku 2010.
Lepšie šance presadiť sa v iných členských štátoch budú mať predovšetkým manuálne zruční malí podnikatelia a živnostníci. Smernica sa nevzťahuje na finančné, dopravné, telekomunikačné a právne služby. Navyše europoslanci včera k tomuto zoznamu pridali aj lotérie a niektoré sociálne a bezpečnostné služby.
Napriek zúženiu pôsobnosti smernice sú s ňou slovenskí drobní podnikatelia a živnostníci spokojní. "Je dobré, že parlament odsúhlasil liberalizáciu služieb, aj keď len v oklieštenej podobe. Tým sa pre našich poskytovateľov služieb otvárajú možnosti na spoločnom európskom trhu," hovorí prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec. Podľa neho až po vstupe do EÚ sme následne zistili, že voľný pohyb služieb a pracovných síl vôbec nefunguje na spoločnom trhu. "Do akej miery využijú otvorenie trhov naši podnikatelia ukáže až čas v priebehu niekoľkých rokov," dodal Oravec.
"Oproti pôvodnému návrhu Európskej komisie smernica prináša aj určitú ochranu pre poskytovateľov služieb pred otvorením ďalších trhov," skonštatovala poslankyňa Monika Beňová. Europarlament totiž zrušil takzvaný princíp krajiny pôvodu, na základe ktorého by sa každý podnikateľ v zahraničí správal podľa svojich domácich zákonov. Teraz sa poskytovatelia služieb budú musieť prispôsobiť legislatíve danej krajiny, čo je určitou ochranou domáceho trhu pred zahraničnou konkurenciou.
Po schválení v parlamente teraz Európska komisia vypracuje upravenú smernicu, ktorú predloží na rokovanie Rady Európy. Beňová je presvedčená, že smernicu v tejto podobe schvália všetky štáty a podarí sa prelomiť odpor nemeckých a predovšetkým francúzskych odborov. Následne sa smernica opäť vráti do europarlamentu do druhého čítania a schválená by mohla byť do konca roka. Členské štáty potom budú mať tri roky, aby ju zapracovali do svojich zákonov.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Eximbanke tretíkrát 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemcsicsov projekt ešte žije
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. jún 2024 02:18