StoryEditor

Na trhy sa vrátil optimizmus

04.12.2007, 23:00
Svetové burzy sa po niekoľkotýždňovom poklese opäť vybrali opačným smerom a podielové fondy, ktoré investujú na akciových trhoch, v minulom týždni investorov potešili. Ich zisky dosahovali od 2,3 do 3,4 percenta.

Dobrým výsledkom nezabránila ani silnejúca koruna, ktoré si polepšila o viac ako 30 halierov.

Úroky klesnú
Americké akciové trhy majú za sebou výborný týždeň a ich výsledky sa v priemere blížili k trom percentám. Optimizmus investorov spôsobila najmä správa, že americká centrálna banka Fed by na svojom decembrovom zasadaní mohla znížiť úrokové sadzby. "Optimizmus umocnili aj správy z finančného sektora, keď najväčšia americká banka Citigroup oznámila, že dostala finančnú injekciu v objeme 7,5 miliardy dolárov od Spojených arabských emirátov. Tento krok vyvolal medzi investormi nádej, že aj ostatné finančné inštitúcie môžu ohlásiť podobnú podporu zo strany najmä čínskych a arabských spoločností," hovorí investičný analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár.

Silný európsky rast
Západoeurópsky región podal minulý týždeň porovnateľnú výkonnosť ako jeho americká protistrana a taktiež sa posilnil v priemere o tri percentá. "Pozitívne ho ovplyvnila nielen banka Citigroup a rast za Atlantikom, ale aj komentáre samotnej Európskej centrálnej banky. Hlavný ekonóm totiž zverejnil presvedčenie regulátora, že rast trinástich krajín používajúcich spoločnú menu zostane aj napriek momentálnym problémom naďalej pevný, pričom centrálna banka má aj záujem o udržanie silnej spoločnej meny," vysvetľuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Ďalšou nezanedbateľnou správou k dobru bola podľa nej aj cena ropy, ktorá sa síce v pondelok dotkla hladiny 99 dolárov za barel, vzápätí sa však obrátila k voľnému pádu a koniec týždňa ju zastihol pod hladinou 90 dolárov za barel. Akciové fondy investujúce v západoeurópskom regióne majú preto za sebou uspokojivý týždeň, ktorý im priniesol trojpercentné zhodnotenie.

Pod vplyvom Ameriky
Stredoeurópske akciové trhy taktiež pozitívne zareagovali na vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky, ktorý pripustil ďalšie znižovanie úrokových sadzieb s cieľom pomôcť upokojiť situáciu na trhoch. "Druhým faktorom, ktorý podporil finančné trhy v Spojených štátoch aj celosvetovo, bol sľub americkej vlády o príprave plánu na vyriešenie problémov úverového trhu, ktoré držia svetové trhy v zajatí už niekoľko týždňov. Spomínané faktory pozitívne ovplyvnili aj trhy v strednej a vo juhovýchodnej Európe," vysvetľuje portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Aj ďalší vývoj na svetových finančných trhoch budú podľa neho diktovať najmä aktivity a plány americkej centrálnej banky a rezortu financií. Podielové fondy v tomto regióne získali viac ako 2,3 percenta.

Stabilné korunové fondy

Vývoj na peňažnom trhu sa niesol v nezmenenej atmosfére posledných týždňov. "Banková rada Národnej banky Slovenska rozhodla o ponechaní hlavnej úrokovej sadzby na úrovni 4,25 percenta, čím iba potvrdila už dlhšie očakávanú stabilitu úrokov tak zo strany bankových analytikov, ako aj investorov," vysvetľuje portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Medzibankové sadzby ostali takmer úplne bez zmeny. Korunové peňažné fondy si polepšili približne o 0,06 až 0,09 percenta.
Výnosová krivka domácich štátnych dlhopisov sa za týždeň takmer nezmenila. "Zaznamenali sme len veľmi miernu tendenciu k posunu výnosov nahor. Takýto vývoj súvisel najmä s rastom výnosov v eurozóne," konštatuje Herman. Fondy zamerané na domáce dlhopisy si odpísali v priemere 0,04 percenta.
Americké výnosy klesli približne o päť až desať bázických bodov. Očakávania trhov sú podľa Hermana nastavené na pokles úrokov zo strany Fedu, a teda štátne dlhopisy ťažia z tohto vývoja. "Výnosy v eurozóne zamierili na sever približne o 10 bodov, keď časť investorov začala vyberať zisky po silnom raste z posledného mesiaca," doplnil Herman.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 21:32