StoryEditor

Ropa stratila tri percentá

26.06.2008, 00:00
Cena ropy klesla v stredu takmer o tri percentá. Hlavnou príčinou bol neočakávaný nárast zásob ropy v USA o 800-tisíc barelov, ako o tom informovalo americké ministerstvo pre energetiku.

Táto správa znamená, že zásoby ropy u najväčšieho spotrebiteľa ropy na svete stúpli prvýkrát za ostatných šesť týždňov. Okrem toho menší ako očakávaný pokles zaznamenali aj zásoby benzínu a, naopak, zásoby destilátov, kam patrí aj nafta, stúpli viac, ako obchodníci predpokladali. Obavy z možného poklesu dopytu v USA, spôsobeného spomalením amerického hospodárstva, by s dostatočnými zásobami znamenali, že cena ropy by mohla klesnúť zo súčasných extrémne vysokých úrovní. O 17.25 h SEČ sa cena augustového kontraktu nachádzala na úrovni 133 USD za barel (159 litrov).

Spolu s ropou kleslo aj zlato. Jeho cena sa prepadla zhruba o 1,3 percenta, keď klesajúca ropa znižuje aj obavy z príliš rýchleho rastu inflácie, a tým stráca aj zlato. Okrem toho klesajúca ropa pomohla americkému doláru zastaviť straty z posledných dní a takisto straty nahromadené v stredu. Silnejší dolár následne zatlačil na zlato, ktorému sa tak vôbec nedarilo. O 17.30 h SEČ sa cena augustového kontraktu nachádzala na úrovni 879,9 USD za trojskú uncu.

Pšenica bola v stredu jedným z mála komoditných trhov, ktorým sa darilo. Jej cena stúpla o jedno percento, keď jej pomáhajú hlavne špekulácie o tom, že zahraniční dovozcovia živočíšnych krmív by mohli v blízkej budúcnosti zvýšiť svoje nákupy pšenice ako lacnejšej alternatívy v porovnaní s kukuricou, ktorá dosiahla rekordné maximá v tomto mesiaci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. jún 2024 10:15