StoryEditor

Platina je v dobrej forme

30.01.2008, 23:00
Na začiatku 21. storočia drahé kovy začali byť opätovne uznávané ako neoddeliteľná súčasť portfólia takmer každého investora.

V súčasnom ekonomicky hektickom období ich výkon je pozitívne ladený, čo je, samozrejme, viditeľné aj pri platine. Len pred pár dňami platina dosiahla 1 700 za uncu v nominálnych číslach, čo je avšak stále len polovica z jej hodnoty po zohľadnení inflácie. Analytici predpokladajú, že úroveň 2 800 dolárov za uncu sa dosiahne v horizonte asi piatich rokov.
Nízky výskyt je výhodou pre investorov
Platina, na rozdiel od ostatných drahých kovov, je v prírode najmenej rozšírená. Ročná produkcia sa pohybuje okolo siedmich miliónov uncí, v porovnaní so zlatom, ktorého sa vyťaží asi desaťnásobne viac. Vzhľadom na jej jedinečnosť ju niektoré krajiny zaradili na zoznam strategických komodít.
Priemyselný dopyt sa zvyšuje
Napriek veľmi limitovanej produkcii dopyt po tomto striebristo-modrom kove vzrástol z 2,6 milióna uncí v roku 1975 na dnešných sedem miliónov a vyhliadky do budúcnosti predurčujú zvýšenie dopytu. Platina je veľmi dôležitým priemyselným kovom so širokým využitím hlavne v automobilovom priemysle pri výrobe katalyzátorov, ale aj v chemickom, zdravotníckom a elektronickom odvetví. Dôvodom je odolnosť proti korózii, dobrá vodivosť či dlhá životnosť. Okrem toho má významné využitie v šperkárstve. Populácia ázijských krajín považuje platinu za prestížny kov. Ako investícia platina pritiahla pozornosť mnohých individuálnych investorov, rôznych fondov a inštitúcií.
Dve krajiny
Najväčší producenti platiny sú Rusko a Južná Afrika. Až 90 percent celkovej produkcie pochádza z týchto dvoch krajín. Avšak v súčasnom období tieto dve krajiny revidujú svoje plánované ťažobné kvóty smerom dole, čo má automaticky vplyv aj na jej cenu. Len pre názornosť, na získanie jednej unce čistej platiny je potrebné vyťažiť 8 až 10 ton horniny. Nehovoriac o rôznych politických, bezpečnostných alebo hospodárskych problémoch, ktoré sa môžu v ťažobných regiónoch vyskytnúť a negatívne ovplyvniť ťažbu.
Rapídny rast
Ak vezmeme do úvahy len nové milénium, tak od roku 2000, keď sa platina a ostatné drahé kovy začínali prebúdzať, tak z úrovne asi 350 dolárov za uncu sa zhodnotila až na 1 700 dolárov za uncu. To je za 8 rokov nárast viac než o 350 percent. A určite to nie je posledné slovo. Zlato sa napríklad zhodnotilo približne o 240 percent a striebro takmer o 250 percent. Z hľadiska hlavných minerálov mal najlepšie zhodnotenie asi urán, 1 300 percent. V krátkodobom horizonte je v sektore drahých kovov možné očakávať určitú volatilitu (resp. korekciu), ktorá sa určite nevyhne ani platine. Avšak zo strednodobého a dlhodobého horizontu fundamentálne základy naznačujú pokračovanie pozitívneho trendu. V prípade, že na globálnych trhoch nastanú odpredaje, bude to dobrá príležitosť na založenie nových alebo doplnenie už existujúcich pozícií. Čiastočným rizikom na ďalšie zhodnocovanie môže byť prípadná recesia v USA.
Na druhej strane so vzrastajúcou globálnou infláciou a s rastúcim geopolitickým napätím je veľká pravdepodobnosť, že sektor drahých kovov bude mať aj naďalej pozitívny výkon. Psychologická hranica platiny dvetisíc dolárov už klope na dvere, a je možné, že dvere sa môžu otvoriť už na prelome rokov 2008 a 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 14:08