StoryEditor

Vláda posvätila eurozákon

27.09.2007, 00:00

Podnikatelia aj široká verejnosť si môžu vydýchnuť. Vláda včera schválila najdôležitejšiu normu pre prechod na jednotnú menu -- generálny zákon o prijatí eura. Na vstup do eurozóny je však potrebné najskôr splniť tzv. maastrichtské kritériá. Ešte pred dvoma týždňami sa zdalo, že v tomto smere sme "za vodou". Po úniku informácií zo štatistického úradu Eurostat o možnom revidovaní schodku verejných financií Slovenska za rok 2006 s možným dosahom na deficit na rok 2007, sa vstup do eurozóny podľa plánu v roku 2009 nezdá až taký jasný. Podľa premiéra Roberta Fica by sa všetko malo vyjasniť v pondelok.

Plníme takmer všetky
"Bezproblémovo plníme úrokové kritérium, kritérium kurzovej stability a fiškálne kritérium pomeru verejného dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP). Tento mesiac Slovensko začalo navyše plniť aj inflačné kritérium," vypočítava analytik Všeobecnej úverovej banky Martin Lenko. Podľa neho je pri týchto podmienkach predpoklad ich plnenia aj na jar 2008, keď sa bude posudzovať pripravenosť Slovenska na vstup do eurozóny.
"Posledným kritériom, ktoré zatiaľ Slovensko nespĺňa, je fiškálne kritérium pomeru deficitu verejných financií k HDP," pripomína analytik. Referenčná maastrichtská úroveň na rok 2007 sú tri percentá HDP, čo sa bude hodnotiť na prelome marca -- apríla. Slovensko dosiahlo v roku 2006 úroveň 3,4 percenta. Táto hodnota by sa mohla zvýšiť o ďalšie verejné výdavky, ktoré podľa nepotvrdených informácií vláda nezahrnula.
Odhady deficitu z ministerstva financií na roky 2007 a 2008 sú 2,7 percenta a 2,3 percenta. To by za normálnych okolností podľa Lenka znamenalo splnenie aj tohto kritéria pri posudzovaní na jar 2008. Zverejnené negatívne správy o tom, že Eurostat pripravuje revíziu výšky deficitu verejných financií za roky 2006 a 2007 smerom nahor, priniesli však do zatiaľ pozitívne naladených očakávaní značnú dávku neistoty. Tá poslala slovenskú korunu oproti euru na slabšie úrovne nad 34 korún za euro.
"Možná revízia fiškálneho deficitu za tento rok mierne zvýšila riziko nesplnenia kritéria verejných financií, stále si však myslíme, že prijatie eura v roku 2009 nie je ohrozené," hovorí analytička ING Bank Lucia Štekláčová. Prekročenie povoleného limitu schodku tri percentá HDP by ju negatívne prekvapilo. V tom prípade by vláda do konca roka musela prikročiť k razantnejšiemu škrteniu kapitálových výdavkov. "Možná revízia údajov sa tiež dá vnímať ako varovný signál pre vládu, aby hospodárila obozretnejšie," dopĺňa analytička.

Účtovnícka otázka
Vyjadrenie Eurostatu o tom, či Slovensko musí do deficitu verejných financií započítať aj položky, ktoré v súčasnosti v rozpočtovom deficite zahrnuté nie sú, by mala mať slovenská strana k dispozícii budúci týždeň v pondelok. Podľa agentúry SITA to povedal premiér Fico po stredajšom výjazdovom rokovaní vládneho kabinetu v Tisovci. Ako dodal, čakanie na stanovisko Eurostatu v súčasnosti brzdí vládu v prípravách budúcoročného rozpočtu a hneď po tom, ako ho vláda dostane, rokovania o rozpočte budú pokračovať.
Premiér zároveň vylúčil, že prípadné zvýšenie deficitu by malo ohroziť splnenie maastrichtských kritérií. Podľa neho je to totiž účtovnícka otázka a vláda je pripravená zoškrtať aj miliardové výdavky tak, aby sa do rozpočtového maastrichtského kritéria zmestila. "Nevieme, koľko to presne bude, avšak urobíme to, pretože prijatie eura je našou jednoznačnou prioritou," dodal Fico.

Konečne -- hovorí obchod
Najdychtivejšie na eurozákon čakali banky a obchodníci. Tí budú konverziou zasiahnutí najviac, keďže dennodenne narábajú s menou. "Konečne vláda návrh zákona schválila," vydýchol si Martin Katriak so Zväzu obchodu SR. "Teraz je na ťahu parlament, ktorý by sa zákonom mal zaoberať čo najskôr, pretože naň nadväzuje množstvo vykonávacích predpisov, ktoré budeme musieť v praxi riešiť," doplnil.
Generálny zákon stanovuje napríklad podmienky duálneho obehu, výmeny a používania bankoviek a mincí, bezhotovostných operácií a poštového platobného styku. Zároveň rieši kontinuitu právnych vzťahov, referenčné úrokové sadzby, kurzy a indexy, zobrazovanie cien v korunách aj v eurách.
Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2008. Väčšina ustanovení však bude platiť od dňa zavedenia eura, čo by malo byť od 1. januára 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 09:40