StoryEditor

Päť vecí, ktoré nerobte, ak dlžíte peniaze

05.07.2013, 00:04
Autor:
adpadp
Finanční analytici radia, ako bojovať s rastúcimi dlhmi a upozorňujú na najčastejšie chyby.

Vyzerá to, že ľudia po celom svete sa spamätávajú z hromadnej úverovej opice. Počas posledných rokov boli úvery pomerne dostupné a veľa ľudí sa poriadne zadlžilo.

Teraz sme však v období šetrenia a mali by sme si vo svojich financiách urobiť poriadok.

Päť stratégií, ktorých by ste sa mali vyvarovať

Úveroví experti varujú pred chybami, ktoré dlžníci robia najčastejšie a ktorým je dobré sa vyhnúť:

1. Splácanie formou najnižších možných splátok. Túto chybu robia viacerí a podobný prístup k splácaniu väčšinou vedie k ďalšiemu zvyšovaniu dlhu.

2. Spoliehanie sa na pomoc priateľov a rodiny. Ak necháte do vašich vzťahov vstúpiť peniaze, môže ich to zničiť.

3. Využitie služieb nekvalifikovaného finančného poradcu, ktorý vás akurát oberie o ďalšie peniaze, ale s riešením úveru vám nepomôže.

4. Snaha zaplátať existujúce úvery novými s oveľa vyššími úrokmi. Oveľa jednoduchšie je splácať iba jeden záväzok a okrem toho to výrazne navýši celkový objem poskytnutých financií.

5. Vyhlásenie bankrotu. Môže sa to síce na prvý pohľad zdať ako jednoduché a rýchle riešenie, avšak prináša so sebou mnohé závažné následky, ktoré ovplyvnia vašu finančnú budúcnosť.

Vyjednávanie s veriteľom kvôli zníženiu dlhu

Spolupráca so spoločnosťou, ktorá vám pomôže s vyjednávaním s veriteľmi ohľadne redukcie dlhu, je pre mnohých najlepšie možné riešenie. Momentálne sú reklamy na tieto spoločnosti dosť rozšírené,  málokto však vie, čo pre vás naozaj dokážu spraviť.

Ide o proces vyjednávania s veriteľmi za účelom odpustenia časti nekrytého dlhu, čo automaticky vylučuje hypotéky, lízingy, študentské pôžičky a nedoplatky na daniach. Prečo to však finančné spoločnosti robia? Určite nie z ušľachtilosti ani z dobrej vôle a pri každom prípade dôsledne zvažujú okolnosti. Niekedy je však aj pre nich výhodnejšie stratiť časť pohľadávky, ale zároveň získať istotu, že zvyšok bude uhradený.

Dlžník si ešte pred oslovením veriteľa musí zvážiť svoje finančné možnosti a určiť si výšku splátok, ktorú bude schopný splácať.  Je veľmi výhodné komunikovať s veriteľom cez sprostredkovateľa, teda spoločnosť, ktorá má s finančnými inštitúciami dlhodobo dobré vzťahy a vyjednávanie prebieha na serióznejšej úrovni. Tieto spoločnosti majú výborné kontakty, mnoho skúseností a vysokú úspešnosť pri znižovaní dlhov pre svojich klientov.

Spracované podľa How Life Works

01 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 02 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-01-23 10:31:31 - Feat.: - Title: Podmienky pre úvery na bývanie sa zmiernili. Banky v eurozóne očakávajú oživenie žiadostí o hypotéky 05 - Modified: 2024-01-18 07:22:29 - Feat.: - Title: Starý kontinent sa prejedol úverov. Tieto krajiny však prekvapili, ich apetít po zadlžovaní trvá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:19