Súčasný majetok: 40,10 miliárd eur.
StoryEditor

50-tisíc za hodinu. Šéfovia firiem zarábajú rozprávkovo

14.03.2013, 23:05
Autor:
zajzaj
Pozrite si prvú desiatku najlepšie zarábajúcich prezidentov spoločností na planéte.

Šéfovia veľkých firiem celkovo "biedu netrú", no aj medzi nimi sa nájdu takí, ktorých plat vyráža dych. Ropa, informačné technológie, investície, maloobchod, móda, ale i médiá - to sú oblasti, v ktorých podniká desiatka firiem, ktorá si svojich šéfov naozaj cení. Pozrite si rebríček desiatich najlepšie zarábajúcich šéfov koncernov tak, ako ich zostavil rakúsky denník Wirtschaftsblatt.

10. Našu „top ten“ otvára móda. Na desiatej priečke sa totiž umiestnil šéf ikony amerického odevného priemyslu, spoločnosti Abercrombie & Fitch a milovník plastickej chirurgie, Michael S. Jeffries. Ten býva médiami označovaný ako „controlfreak“, ktorý chce mať vo svojej firme všetko pod kontrolou. Agentúra Bloomberg napríklad spomína, že jeho zamestnanci musia na všetky jeho príkazy odpovedať formulou „žiaden problém“, inú odpoveď totiž Jeffries ani nechce počuť. Prísnosť sa mu zjavne vypláca – ročne zarobí 37,4 milióna eur. Zdá sa vám to absurdne veľa? Toto je iba začiatok.

 

9. Ropa vynáša. Svoje o tom vie aj Brian Maxted (na snímke profil z Modern Ghana), prezident amerického ropného a plynového koncernu Kosmos Energy. Tá sa angažuje najmä na čiernom kontinente, ropu ťaží v africkej Ghane, Kamerune a Maroku. Práve v prvej spomínanej objavila supervýnosné nálezisko, ktoré nazvala „Jubilee Field“. Je preto predpoklad, že ročný plat vo výške 41,4 milióna eur Maxtedovi v ďalších rokoch ešte porastie.

 

8. Číslo osem: šéf aj u nás dobre známeho koncernu spoplatnených televíznych kanálov Discovery Communications David Zaslav (na snímke v slušivých okuliaroch). Ten je na čele spoločnosti od roku 2006 a podarilo sa mu firmu vyšvihnúť medzi najnrýchlejšie rastúce mediálne spoločnosti na svete. Len v roku 2011 narástol obrat Discovery až o dvanásť percent. Ročný plat vo výške 41,7 milióna eur si teda podľa predstavenstva zaslúži.

7. 43,1 miliónov ročne. Na toľko si ročne príde americký investor Henry Kravis, ktorý šéfuje newyorskej brokerskej spoločnosti KKR, v ktorej má aj podiel.

6. Showtime! Šéf amerického mediálneho koncernu CBS, Leslie Moonves, je na čele tejto spoločnosti už vyše dvadsať rokov. Vernosť sa vypláca – podľa prepočtu Witschaftsblatt len minulý rok zarobil 50,3 miliónov eur. Stále sa však nájdu ľudia, ktorí zarábajú lepšie.

5. Veľmi slušných 58,6 milióna eur ročne zarába Stephen Chazen, prezident štvrtej najväčšej ropnej spoločnosti v Amerike, kalifornskej Occidential Petroleum, prezývanej jednoducho „Oxy“. Ten je na čele spoločnosti relatívne nový – nastúpil len pred dvoma rokmi.

4. Tesne pred bránami prvej trojky skončil prezident americkej maloobchodnej sieti J.C.Penney Ron Johnson. Tomu jeho lukratívny flek vynáša až 68,4 miliónov eur ročne. Predtým, ako pred šestnástimi rokmi zakotvil v tejto pozícii, pracoval pre konkurenčnú spoločnosť Walmart.

3. Pomyselná brondzová medaila patrí šéfovi internetového giganta Google, Larrymu Pageovi. Jeho ročná gáža sa pohybuje na úrovni sedemdesiatich miliónov eur.

2. Tesne pred vrcholom sa ocitol šéf Oracle Larry Ellison. Aj druhé miesto je viac ako fajn – ročne zarába až 74,8 milióna eur. Zakladateľ tohto technologického gigantu počas rokov na jej čele rozprávkovo zbohatol, o čom svedčí aj fakt, že v známom rebríčku najbohatších ľudí sveta zostavenom časopisom Forbes sa pravidelne umiestňuje v prvej desiatke.

Larry Ellison. Reuters

1. A kto sa nachádza na vrchole rebríčka? Najlepšie platený šéf sveta sa volá David Simon a pracuje v o verejnosti nie až tak známej developerskej firme Simon Property Group. Job je to viac ako výnosný – podľa odhadov si vo firme zarobí ročne najmenej sto miliónov eur, veľkú časť však tvorili výnosy z akcií, keďže je aj akcionárom spoločnosti. Tipnete si, koľko zarába za hodinu? Viac, ako rozprávkovo – až 50-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda by mala u nás v budúcnosti lámať rekordy. Pozrite si nové sumy v najbližších rokoch (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:21