StoryEditor

Na porážku eboly potrebujeme miliardu eur

03.11.2014, 23:00
Regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Zsuzsanna Jakab pre HN:

Rozširuje sa ebola po svete naďalej, alebo už sa epidémiu podarilo zastaviť?

Momentálne prežívame najrozsiahlejšiu epidémiu eboly v histórii. Posledné čísla hovoria o takmer 14 tisícoch nakazených a viac ako 5 tisícoch mŕtvych ľudí najmä v Guinei, Sierre Leone a Libérii. Nákaza sa rozširuje stabilným tempom, približne každé 4 týždne sa počet prípadov v západnej Afrike zdvojnásobí. Zatiaľ WHO neregistruje, že by sa nákaza dostávala pod kontrolu v ktorejkoľvek z troch spomenutých krajín.

Aká je konkrétna úloha WHO pri boji s ebolou?

WHO je vedúca medzinárodná organizácia, ktorá sa zaoberá tým, ako dostať epidémiu eboly pod kontrolu. Je v prvej línii boja proti tejto chorobe, má na starosti dohľad nad spoluprácou jednotlivých zložiek boja, krízový manažment, laboratórny servis, vyhľadávanie kontaktov, kontrolu infekcie, logistickú podporu a v neposlednom rade aj podporu a tréning spolu so školeniami o bezpečnej manipulácii s mŕtvymi. V troch najviac zasiahnutých krajinách máme spolu viac ako 150 pracovníkov. Toto číslo by sa malo v budúcich rokoch zoštvornásobiť.

Myslíte si, že je možné, aby sa vírus rozšíril aj do krajín strednej Európy?

Riziko je tu veľmi nízke. Sporadické prenosy ochorenia do Európy sú možné aj naďalej, no vo všeobecnosti majú európske krajiny veľmi dobre rozvinutý systém zdravotníctva a sú pripravené bojovať s rôznymi vírusovými ochoreniami vrátane eboly.

Existujú v spoločnosti rizikové skupiny, ktoré by si mali dávať obzvlášť pozor?

Najohrozenejší sú ľudia, ktorí sú v priamom kontakte s nakazenými či mŕtvymi. Konkrétne sú to pracovníci, ktorí sa nachádzajú priamo na najviac zasiahnutých miestach. Doteraz bolo infikovaných viac ako 450 doktorov a sestier a 240 z nich ochoreniu podľahlo.


Čítajte aj:

Ebola je biznis. Za stovky miliónov eur

Kto ešte môže zarábať na ebole


Majú niečo spoločné ľudia, ktorým sa podarilo vírus eboly prekonať?

Ľudia, ktorí sú včas hospitalizovaní, zvyšujú svoje šance na prežitie. To je jediný spôsob, ktorý zatiaľ zaručene funguje. Momentálne neexistuje špecifický liek, ktorý by vírus neutralizoval v ľudskom tele. Existuje len takzvaná podporná liečba ako rehydratácia a liečba ostatných príznakov, ako sú iné infekcie.

Má vírus eboly nejaké špecifikum, kvôli ktorému proti nemu nedokážeme bojovať tak účinne ako proti iným vírusovým ochoreniam?

Ebola nie je nejaké mysteriózne ochorenie. Vieme veľmi dobre, ako sa vírus správa a aké nástroje potrebujeme na to, aby sme ho dostali pod kontrolu. Súčasná epidémia v západnej Afrike je výnimočne veľká nie kvôli vírusu, ale skôr kvôli nedostatočným podmienkam v zdravotníckych zariadeniach v týchto krajinách. Dôvodom je to, že Guinea, Libéria aj Sierra Leone sa dlho nachádzali v období nestability a dlhodobých konfliktoch, čo takmer úplne znefunkčnilo tamojší zdravotnícky systém.

Vírus eboly bol prvý raz objavený v roku 1976. Prečo stále neexistuje účinná vakcína proti tomuto ochoreniu?

Poviem to úprimne. Nanešťastie bola ebola dlhé roky len chorobou chudobných regiónov Afriky. Keďže výroba vakcíny je komplexný a nákladný proces, nepredpokladal sa nejaký návrat investícií. Dnes čelíme humanitárnej kríze a to nám dáva možnosť rozšíriť výskum liekov a vakcín proti ebole. Existuje tu urgentná verejná potreba na efektívne spôsoby boja proti ebole. Aj keď vakcíny nie sú okamžitým riešením, môžu hrať kľúčovú rolu pri podpore tradičných metód boja proti tejto chorobe.

 

Koľko do týchto chvíľ stál boj proti ebole?

Viac než na to, koľko sa minulo peňazí, by sme sa mali sústrediť na takmer miliardu eur, ktorú zrejme ešte budeme potrebovať na to, aby sme túto epidémiu porazili. Polovica z toho bude potrebná na zastavenie prenosu eboly a zvyšok sa bude musieť použiť na rozvoj sociálnej, ekonomickej a rozvojovej pomoci a bezpečnostné výzvy. Do dnešného dňa sme dostali zatiaľ polovicu potrebných prostriedkov.

Naučila nás niečo aktuálna epidémia eboly v Afrike?

Súčasná situácia nás učí, že sa veľmi nemôžeme spoliehať na naše minulé skúsenosti, ak chceme čeliť budúcim zdravotným výzvam. Celosvetová situácia sa výrazne mení a obrovský pohyb ľudstva ako takého nám prezrádza, že svet ešte nikdy nebol takto prepojený. Potrebujeme čas na to, aby sme pripravili kapacity, ktoré by zodpovedali núdzovým situáciám, ktoré môžu prekračovať hranice štátov v rámci Medzinárodných pravidiel zdravia. Krajiny si stanovili deadline do konca roku. Práve súčasná epidémia eboly nám pripomína, že by sme sa mali naozaj rozhýbať.

01 - Modified: 2006-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riziká investícií do fondov
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:58