StoryEditor

Bitcoin môže zničiť legislatíva, hovorí majiteľ prvého českého bankomatu

28.05.2014, 15:31
Česko má svoj prvý bankomat, cez ktorý sa dá Bitcoin nielen kúpiť, ale aj predať.

Hoci o virtuálnej mene Bitcoin väčšina ľudí nevie, neverí jej a točí sa okolo nej roj špekulantov, česká spoločnosť world BTC business stavila na jej budúcnosť. Konateľ Martin Stránský založil kamenné klientske centrum a chce vzdelávať firmy. "Sme prvou firmou tohto typu na svete," hovorí v ​​rozhovore pre iDNES.cz.


Ste prvou firmou, ktorá na trhu začala pôsobiť vo virtuálnych menách ?
Sme prvou firmou tohto typu na svete. Ešte nikto nešiel cestou klientskeho centra a kontaktu s ľuďmi. Väčšinou sú to všetko webové služby, kde s nikým nekomunikujete a nikto sa s vami nebaví. Naša spoločnosť world BTC business vznikla v Českej republike. Ak budeme aspoň čiastočne úspešní na českom trhu, chceli by sme kombináciu klientskeho centra pre Bitcoin a galérie moderného umenia, kde sa prijíma platba v Bitcoine, kopírovať po celom svete.
   
Je virtuálna mena bezpečná?
To je veľmi ťažká otázka , na ktorú neviem úplne odpovedať. Zatiaľ nikto podstatu Bitcoin nedokázal nejakým spôsobom presne definovať. Všetky burzy, ktoré skrachovali alebo čelili hackerským útokom, sa netýkali toho, že by bola chyba v podstate Bitcoinu. Všetky útoky smerovali na nástroje, ktoré pomáhali s menou obchodovať, na burzu alebo na zmenárne. Nešlo o útok na Bitcoin, ale o útok na služby.

Spustili ste prvý automat na Bitcoin v ČR, ktorý umožňuje výber hotovosti. Ako sa vlastne používa?
Nepotrebujete nič, len trochu odvahy a trochu peňazí. Prídete a obslúži vás kolegovia. Máte dve možnosti: buď chcete ojedinelú a náhodnú transakciu do 25 -tisíc korún, ktorú môžete vykonať v bitcoinmate, alebo chcete obchodovať dlhodobejšie. V tom prípade uzavrieme rámcovú zmluvu, pošlite nám peniaze a potom spolu buď na pobočke, alebo po telefóne uzavrieme obchod.

Musím mať nejakú digitálnu peňaženku, či už obchodujem dlhodobo, alebo krátkodobo?
Snažíme sa vyriešiť systém tak, že vlastnú peňaženku nebudete potrebovať. Môžete mať prostriedky u nás.

Naozaj nemá táto mena nejaký hmatateľný ekvivalent ako sú napríklad poukážky?
Nemá.

Takže napríklad v reštaurácii, ktorá Bitcoin prijíma, zaplatíte mobilom, ktorým oskenujete QR kód z účtenky?
K tomu potrebujete vlastnú peňaženku, ktorú máte v mobile. Podporuje ju len systém Android, Apple nie, ten peňaženky stiahol. My si myslíme, že Apple možno chystá nejaký vlastný platobný systém. Keď peňaženku máte, môžete zaplatiť v niektorých obchodoch, napríklad v kaviarňach Strabucks.

V Českej republike Bitcoin prijíma len zhruba štyridsať obchodníkov. Môže ísť o experiment alebo marketing. Myslíte, že má platidlo budúcnosť?
Snažím sa pozerať ďalej. Nevidím to len v krátkodobom horizonte, v určitej chvíli mi to začalo dávať logiku. Som presvedčený, že to bude fungovať, ale samozrejme sa môžem mýliť.

Menu používajú hlavne špekulanti?
Ja si myslím, že v súčasnej dobe ide z 90 percent o špekuláciu. Transakcií nie je veľa, navyše veľa často sú ohovárané a dehonestované, ale myslím, že v poslednej dobe priťahuje odvážnejších investorov, ktorí v ​​tom vidia potenciál špekulatívneho zisku. My neodporúčame žiadnu špekuláciu, nie sme investičná spoločnosť. Len sa snažíme urobiť komfortný a pohodlný nástroj na to, ako sa do sveta virtuálnej meny dostať.

Neobávate sa toho, že si Česká národná banka nájde nejaké páky na jej reguláciu?
My sme s národnou bankou komunikovali, rovnako ako s Finančným analytickým útvarom a Generálnym finančným riaditeľstvom. Chceme nájsť spoločnú reč, aby sa to dalo používať ako akýsi alternatívny platobný nástroj. Samozrejme je možné, že niekedy príde nejaká tvrdá legislatívna zmena, ktorá to zakáže. Súčasťou Bitcoinu v Británii napríklad bolo DPH, čo znemožňovalo obchodovanie. Pozerali sa na Bitcoin ako na tovar, čoskoro však názor zmenili, pretože to nedáva logiku. Legislatívne samozrejme môžete zničiť čokoľvek.

Budete sa nejako aktívne pokúšať o to, aby menu akceptovalo viac obchodníkov?
Myslím, že ak bude dopyt zo strany klientov alebo používateľov, tak sa obchodníci prispôsobia. Je to ako s platobnými terminálmi, ktoré predtým neboli a teraz už sú bezkontaktné. Myslím, že vývoj bude podobný. Chceli by sme robiť workshopy ako pre záujemcov, tak pre obchodníkov a tiež nejakú osvetu.

01 - Modified: 2006-06-05 15:28:33 - Feat.: 0 - Title: Tunel Sitina by mohli otvoriť už koncom tohto roka
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:27