StoryEditor

Aj v jedlých hubách môžu vzniknúť nebezpečné toxíny. Vedec hovorí o najčastejšej chybe

29.06.2022, 13:55

Tajomník Slovenskej mykologickej spoločnosti Ján Červenka v rozhovore hovorí:

  • na aké huby teraz v lesoch natrafíme najviac.
  • prečo ich treba vyťahovať z pôdy celé.
  • čo býva najčastejšou chybou pri ich preprave.

Ako zatiaľ vyzerá a aká by mohla byť tohtoročná hubárska sezóna?

Už od konca apríla hubári pátrajú v listnatých lesoch po prvých hríbovitých hubách. V bukových lesoch sa tento rok zatiaľ najviac darilo hríbu zrnitohlúbikovému, známemu pod ľudovým menom „modrák“. Charakterizujú ho červené rúrky naspodu klobúka, podobne sfarbené zrniečka na hlúbiku a rýchlo modrejúca dužina. Na rovnakých miestach bolo možné nájsť aj hríb sosnový, ktorý sa vyskytuje o čosi skôr ako pravé dubáky – hríby dubové. Postupne pribúdajú aj ďalšie druhy húb, napríklad plávky, kuriatka a muchotrávky, skorým výskytom prekvapil aj masliak smrekovcový. Ďalší vývoj však závisí od výskytu zrážok. Dostatočne daždivé leto je predpokladom pre bohatú jesennú rastovú vlnu húb.

image

Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť

Pribúda na Slovensku za posledné roky húb alebo je to naopak?

Záleží to od druhu huby, keďže každá má svoje špecifické nároky na prostredie a životné podmienky. Slovensko oplýva rôznorodými biotopmi, nájdeme tu piesočné duny, stepi, rašeliniská, listnaté a ihličnaté lesy, ale aj alpínske lúky. Vplyvom klimatických zmien niektoré druhy ubúdajú, čo je možné pozorovať na ich čoraz slabšom výskyte, iné k nám prichádzajú, aj keď sa u nás zatiaľ vyskytujú len ojedinele.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-06-09 10:24:39 - Feat.: 0 - Title: Dávajte si pozor na jedlo z konzervy. Smrteľný toxín nie je vidieť ani cítiť 02 - Modified: 2022-05-07 18:29:04 - Feat.: 0 - Title: Výskum: Látka z húb môže pomôcť ľuďom s depresiou
01 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila 02 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. máj 2024 21:54