StoryEditor

Favorit budúceho roka? Zlato, dolár aj reality

30.11.2011, 23:05
Pozrite sa, do akých aktív by podľa súčasného vývoja investovali finanční experti budúci rok.

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

 

"Dlhodobo verím drahým kovom, zatiaľ nie je dôvod na tomto výhľade čokoľvek meniť. Úrokové sadzby podľa mňa v budúcom roku neporastú a znehodnocovanie mien bude pokračovať. Dlhová kríza sa bude prehlbovať, pretože plány na znižovanie deficitov sú v mnohých štátoch úplne nevierohodné. Drahé kovy preto budú aj naďalej atraktívnou investíciou."

David Brzek

Fio Banka

 

"Hoci strategické investovanie nezavrhujem, tak sa domnievam, že nie je nevyhnutne nutné na konci každého roka hľadať investičný príbeh pre nasledujúci rok. Trh sa zmenil a je lepšie si počkať na príležitosť v kontexte podmienok a konkrétnej situácie na trhu a pokúsiť sa ju využiť. Rovnako ako väčšina investičných príbehov pre rok 2011 vzala s letným výpredajom za svoje, rovnakým spôsobom to môže dopadnúť v roku nasledujúcom. Z môjho pohľadu najväčšou "peckou" tohto roku bolo využitie výpredajových cien k navýšeniu pozícií a rýchla realizácia ziskov v desiatkach percent. Toto však stanoviť pred začiatkom roka nedá, musí sa reagovať na daný vývoj. Neskúšajte investičné príbehy hľadať, nechajme ich, nech si raz pre zmenu oni nájdu nás."

Petr Čermák

Colosseum

 

"V roku 2012 vidíme ako atraktívnu príležitosť špekuláciu na ďalší pokles eura. Dlhová kríza na starom kontinente bude pokračovať. Zaujímavou príležitosťou by mohla byť aj špekulácia na pokles ceny sóje, tu je však veľkou neznámou počasie, ktoré môže v priebehu roka úplne zmeniť situáciu. V neposlednom rade je potom zaujímavé znižovanie spreadu medzi ropou Brent a ropou WTI."

Vladimír Gešperík

Capital Markets

 

"Všetko bude záležať od toho, ako skončí tento rok, ktorý by mohol uzavrieť v miernom pluse 1 alebo 2%. Pokles bude na jar. Ak by však teraz trh klesol k 1040 na indexe SP500, predpokladám, že v marci by mohlo byť dno tohto medvedieho trhu niekde okolo 960 bodov. Naďalej preferujem najmä globálne spoločnosti ako McDonald´s či Coca- Cola, Altria či VISA, ktorých rast tržieb a ziskov pramení z rastu HDP krajín BRIC."

Ronald Ižip

TRIM Broker

 

"Favoritom budúceho roka sú rozhodne americké korporátne dlhopisy."

 

 

Pavol Mokoš

Patria Finance

 

"Na komoditnom trhu môžu byť zaujímavé komodity, ktoré sú výrazne späté s rastom Číny.Medzi priemyselnými kovmi vyzerá veľmi zaujímavo nikel alebo meď, pri ktorej sa čoraz viac hovorí o jej nedostatku a klesajúcich zásobách na svetových trhoch. Z poľnohospodárskych komodít by mohla byť zaujímavá bavlna práve vďaka rastúcemu dopytu v Číne. Na akciovom trhu by konzervatívni investori mali hľadať bezpečný prístav v podobe dividendových titulov, ideálne zo sektoru telekomunikácií alebo farmaceutického. Pre tých odvážnejších investorov sa ponúka investícia do vybraných úspešných automobiliek napr. Ford alebo BMW. Ak by ste však boli výslovným nepriateľom eurozóny a neverili v jej záchranu, tak sa ponúkajú stávky proti euru alebo investície do zlata, ktoré by z eskalujúcich problémov v eurozóne mohli ďalej ťažiť." Čítajte viac...

Juraj Podracký

Metatron Capital 

"Vývoj v najbližších týždňoch bude kritický pre budúcnosť eurozóny a preto akékoľvek odporúčanie na najlepší investičný tip je teraz viac špekuláciou na kroky európskych politikov než na ekonomický fundament. Pre tých, ktorí sa chcú politike vyhnúť, odporúčam nákup akcií lokálnych amerických a kanadských producentov ropy venujúcich sa jej ťažbe novou metódu z tzv. bridlicových ložísk. Zaujímavou investíciou sú aj akcie spoločností, ktoré technologicky zabezpečujú pre olejárske firmy takúto ťažbu. Kurz eura voči kanadskému a americkému doláru by mal ostať nezahedžovaný." Čítajte viac...

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

 

"Vzhľadom na neistotu na trhoch, ktorá prevláda už nejakú dobu, je vhodné sa zamerať na nástroje, ktoré dokážu kolísavosť trhov využiť. Na jednej strane sú to obchodné stratégie založené na krátkych časových rámcoch alebo priamo zainvestovať do derivátov, ktorých podkladové aktíva reflektujú dianie na trhoch - napr. opcie na VIX."

Markéta Šichtařová

Next Finance

 

"Akcie budú v roku 2012 plošne ešte nejaký čas oslabovať. Rovnako tak štátne aj korporátne dlhopisy budú ešte nejaký čas klesať v cene. Výnosy zmiešaných, akciových aj dlhopisových fondov (či už penzijných alebo podielových) budú v roku 2012 pravdepodobne ešte o niečo nižší ako v roku 2011. Zlato bude veľmi volatilné a skôr by som si stavila na jeho oslabenie. Striebro sa prepadne ešte viac. Ropa zrejme tiež. Takže nám ostávajú len nehnuteľnosti."Čítajte viac...

Martin Urban

Brokerjet ČS

 

"Na nasledujúci rok preferujeme stávku na firmy s veľkou trhovou kapitalizáciou, medzinárodnou pôsobnosťou, relatívne nízkym zadlžením a schopnosťou udržať si sektorovo nadpriemerné marže. Takto vybrané akcie by svojou výkonnosťou mali prekonávať výkonnosť indexov. Do tejto skupiny patria napríklad spoločnosti Google, Procter & Gamble, McDonalds alebo Coca-Cola."

Michal Valentík

ČP Invest

 

"Budúci rok bude v znamení posilňujúceho amerického dolára. Aj keď nie je americké hospodárstvo v najlepšej kondícii, stáva sa pre mňa dolár "jednookým kráľom medzi slepými". Globálne hospodárstvo je na pokraji recesie, čo nie je najlepšie prostredie pre akcie, ale naopak nahráva doláru a korporátnym dlhopisom. Na trhu sú príliš vysoké inflačné očakávania, ktoré sú nereálne, preto aj drahé kovy nemusia príliš posilňovať. Navyše Európa sa zmieta v politickom neriešení dlhovej krízy, preto je pre mňa dolár najlepším variantom investície v pomere výnos / riziko. Vhodnou príležitosťou môžu byť aj spomínané korporátne dlhopisy, pretože firmy vykazujú stále dobré hospodárske výsledky a sú dobre kapitálovo vybavené."

Prečítajte si aj ďalšie názory analytikov

01 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pravidlá hazardu sa zmenia od mája 02 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skalné masívy pod hradmi nahlodáva zub času 03 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššia cena za pozemky pre Kiu má podporu ministrov 04 - Modified: 2005-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Turecké firmy chcú pomoc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:41