StoryEditor

Víťazi roka? Taliani a Španieli. Nemuseli robiť nič

18.12.2012, 23:05
Autor:
zajzaj
Porazení sú všetci, čo juh Európy musia zachraňovať, myslí si Jaroslav Brychta.

V akej situácii sa nachádza eurozóna v porovnaní s obdobím spred roka? Využila rok 2012 na to, aby sa vysporiadala s následkami dlhovej krízy? Kde vidíte medzery?
Na prvý a tak trochu aj povrchný pohľad je na tom eurozóna podstatne lepšie, a to najmä vďaka aktivite Európskej centrálnej banky, ktorá svojím rozhodnutím nakupovať dlhopisy problémových krajín stabilizovala situáciu a prispela k výraznému zníženiu úrokových sadzieb v Španielsku a Taliansku. V skutočnosti však ECB iba utlmila prirodzené a zdravé trhové tlaky na skutočné vyriešenie dlhovej krízy znížením celkového zadlženia a problém niekoľkých krajín len ďalej rozložila naprieč celou eurozónou. Aj naďalej tak vytĺka klin klinom a z hľadiska budúceho horizontu celú situáciu iba zhoršuje.

Akým smerom by sa eurozóna mala vybrať v nasledujúcom roku? Považujete pripravovaný bankový dohľad za dostatočné riešenie? Na aké oblasti by mali európski lídri zamerať svoju pozornosť?
Centralizácia bankového dohľadu na celoeurópskej úrovni je rovnako „prospešná“ ako centralizácia na úrovni národnej. V konečnom dôsledku to povedie k ešte väčšej koncentrácii v bankovom sektore a ilúzii bezrizikovosti. Bude to viesť aj k ďalšiemu naboptnaniu už teraz obrovských bankových domov a v neposlednom rade k socializácii strát celého sektora, pričom náklady ponesú daňoví poplatníci. Politici sa nás budú snažiť presvedčiť, že banky sú príliš veľké na to, aby sa im dovolilo skrachovať.

Preto si myslím, že by sa Európa mala vydať úplne opačným smerom – teda od regulácie k deregulácii, od centralizácie k decentralizácii.

Ktorý štát je podľa vás v eurozóne "winner" a "loser" roka?
Víťazi sú jednoznačne Španielsko a Taliansko, ktoré dostali záruky od ECB bez toho, aby vôbec museli pohnúť prstom a dnes nemajú jediný dôvod na implementáciu zodpovednejšej fiškálnej politiky. Na strane porazených sú všetky krajiny, ktoré európsku skupinu bankrotujúcich štátov držia stále nad vodou, teda predovšetkým Nemecko a jemu podobné krajiny.

Očakávate v nasledujúcom roku zlepšenie alebo naopak zhoršenie situácie v eurozóne? Bude rok 2013 posledným rokom krízy?
Očakávam zlepšenie, ktoré však bude dielom predovšetkým i naďalej rozvoľnenej menovej politiky a nižšej ochoty šetriť, čo do ďalších rokov celkovú situáciu v Európe iba zhorší.

Jaroslav Brychta

analytik X-Trade Brokers

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:48