StoryEditor

Zákaz zisku poisťovniam. Valentovič ide do ďalšieho boja

07.06.2007, 00:00

Minister Valentovič opäť prichádza s návrhom zakázať zisk zdravotným poisťovniam. Tentoraz však tvrdí -- nenarazím na ústavu. Návrh novely, ktorý predložil na pripomienkovanie, podľa vlastných slov už konzultoval aj s nezávislými právnikmi.
Aj ruku do ohňa
Predchádzajúce návrhy, na ktorých pracovali ministerskí úradníci, Valentovičovi zamietla Legislatívna rada vlády, neskôr aj nezávislí právni experti. "Dám ruku do ohňa," povedal včera po rokovaní vlády pre HN. Ústavný právnik Radoslav Procházka však varuje -- ak sa do návrhu nedostanú prechodné ustanovenia, bude v rozpore s ústavou. "Ak by im po 1. januári 2008 povedali, že nemôžu majetok, ktorý zarobili v roku 2007 použiť tak, ako mohli, keď ho tvorili, bolo by to v rozpore s ústavou."
Pochybnosti okolo podpory
Hoci si je Valentovič svojím tretím návrhom istý, zatiaľ nemôže rátať ani s podporou svojich koaličných partnerov. Podľa podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho je najnovší návrh len čiastková zmena. "Chceme vidieť celkový balík opatrení, ktoré budú riešiť situáciu, a ich realizáciu. Potom sa budeme rozprávať ďalej." Zdravotnícky expert SNS Štefan Zelník tvrdí, že ešte nemal čas sa s materiálom zoznámiť. V minulosti pritom viackrát Valentovičove zámery otvorene kritizoval. "Príčinou problémov v zdravotníctve nie sú poisťovne," tvrdil HN.
Spory na scéne
Valentovičov návrh, ktorým chce okrem zákazu rozdelenia zisku obmedziť aj správny fond poisťovní zo štyroch na tri percentá vybraného poistného, opäť vyvolal búrlivú reakciu poisťovní. "Je to ďalší pokus o likvidáciu zdravotných poisťovní," vyhlásil prezident Združenia poisťovní Igor Dorčák. Poisťovne podľa neho využijú všetky možnosti, aby sa bránili -- vrátane medzinárodných žalôb na ochranu investícií. Podľa Procházku pritom majú relatívne vysokú šancu na úspech. Šéf zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) pritom Valentovičov návrh označil ako "štátny terorizmus". Jeho kolegyňa z KDH Mária Sabolová je presvedčená, že mediálny tlak dotlačí rezort aj vládu k tomu, aby neurobil kroky, ktoré vyrobia medzinárodné spory.

Liek pre zdravotníctvo
Ministerstvo tvrdí, že obmedzením správneho fondu o jeden percentuálny bod by sa do systému dostala takmer miliarda korún. Podľa poisťovní obmedzenie správneho fondu o štvrtinu robí zhruba 800 miliónov. Ich stratou by sa podľa výkonného riaditeľa Združenia zdravotných poisťovní Eduarda Kováča znížila kvalita poskytovaných služieb pre poistencov. "Poisťovne budú musieť rušiť pobočky, obmedzí sa dostupnosť a informovanosť."
Zákazom rozdelenia zisku chce získať ďalšie peniaze -- vlani dosiahli poisťovne zisk takmer dve miliardy. Takto získané peniaze chce Valentovič použiť napríklad na zvyšovanie platov v zdravotníctve. Tvrdí, že má peniaze na 10-percentné zvýšenie. Na ďalších desať percent majú fakultné nemocnice získať peniaze od zdravotných poisťovní. "Vláda urobila všetko preto, aby zdroje poisťovní boli vyššie. Ak sa ukáže, že poisťovne napriek tomu nechcú dať nemocniciam lepšie zmluvné podmienky, je to ďalší dôvod, aby sme vážne rozmýšľali, čo so zdravotným poistením."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 01:57