StoryEditor

ĽS-HZDS si zvolí predsedu

08.06.2007, 00:00

Ľudová strana-HZDS si zajtra volí vedenie na ďalšie dva roky. Zakladateľ a doteraz jediný predseda strany Vladimír Mečiar bude mať po 16 rokoch prvého riadneho protikandidáta -- súčasného podpredsedu strany a parlamentu Viliama Vetešku.
Víťaz súboja navrhne aj kandidátov na podpredsednícke posty.
Snem mal pôvodne meniť aj stanovy. Z Nitrianskeho kraja prišlo odporúčanie rozšíriť počet podpredsedníckych kresiel. Nové stanovy mali zároveň posilniť právomoci predsedu, ktorý by vymenoval regionálnych straníckych šéfov. Vedenie strany po kritike médií od toho napokon upustilo -- meniť stanovy by mal mimoriadny snem o pár týždňov. Definitívny program snemu však schváli až 267 jeho delegátov. Tí napokon rozhodnú aj o spôsobe voľby predsedu -- či bude hlasovanie tajné alebo verejné.
Veteška potvrdil svoju kandidatúru v polovici apríla po tom, ako ho na najvyšší post v strane navrhli dva okresné snemy. Neskôr sa na jeho stranu pridali ďalšie okresy, trnavský krajský šéf a župan Tibor Mikuš a napokon ho podporil aj trnavský krajský snem. Tu sa však jeho sila končí. Jasnú prevahu a podporu zvyšných krajov, ako aj republikového predstavenstva, má Mečiar.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. máj 2024 19:44