StoryEditor

Odpočítavanie v parlamente. Finišuje najmä KDH

22.02.2006, 23:00
Do parlamentu stále prichádzajú návrhy zákonov z dielne rôznych politických strán. S najväčším počtom poslaneckých iniciatív prichádzajú kresťanskí demokrati. NR SR by sa nimi mala zaoberať už na marcovej schôdzi.

Do parlamentu stále prichádzajú návrhy zákonov z dielne rôznych politických strán. S najväčším počtom poslaneckých iniciatív prichádzajú kresťanskí demokrati. NR SR by sa nimi mala zaoberať už na marcovej schôdzi. Najväčšie šance na schválenie má zatiaľ iba pôvodne vládny návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý chcú spoločne predložiť všetky parlamentné strany. Keďže sa ním zvyšujú dôchodky, záujem o jeho prijatie má koalícia aj opozícia. Práve zajtra uplynie posledný termín na predkladanie návrhov zákonov, ktorými sa Národná rada SR môže zaoberať ešte v tomto volebnom období.

Áno, ale po dohode
Po odchode KDH z vládnej koalície platí pre ďalšie legislatívne zmeny rovnaká podmienka. "Ak chce byť niekto so svojím návrhom úspešný, bude musieť presvedčiť ostatné poslanecké kluby," hovorí šéf poslancov SMK Gyula Bárdos. Poslanci by mali na najbližšej schôdzi parlamentu tiež schváliť viaceré návrhy, ktoré prešli prvým čítaním na ostatnej schôdzi NR SR - teda ešte pred dohodou o predčasných voľbách.
Do rúk poslancov sa dostanú ešte najmä poslanecké návrhy z dielne exministrov KDH, ktoré sa im nepodarilo presadiť na pôde vládneho kabinetu. Jedným z nich bude tzv. školský zákon. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik avizuje, že o návrhoch, ktoré vyplývajú z Programového vyhlásenia vlády, už rokovať nebudú. "Vládne strany by za svoju agendu mali zahlasovať." Až také ľahké to nebude, podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Peter Miššík pripomína, že kresťanskí demokrati už nie sú členmi vládnej koalície. "Ak budú návrhy dobré, podporíme ich, ak nie, naše hlasy získať nemusia."
S najväčšou pravdepodobnosťou sa už Národná rada SR nebude zaoberať novelami tzv. tabuľového zákona a Občianskeho súdneho poriadku, ktoré vyplývajú z Charty menšinových jazykov. Vicepremiér a podpredseda SMK Pál Csáky ich po dohode s premiérom Mikulášom Dzurindom včera do vlády nepredložil, poslancom SMK zväzuje ruky júnový termín predčasných volieb.

Kampaň v parlamente
Úplnou novinkou sú "stranícke" zákony. Minister kultúry a spoluzakladateľ strany Nádej František Tóth mieni zrušiť koncesionárske poplatky, KDH chce zase chrániť inštitút manželstva cez ústavný zákon. "Je to štart do volebnej kampane," tvrdí podpredseda Smeru Dušan Čaplovič. Akúkoľvek vypočítavosť Minárik odmieta. "Zákon takéhoto charakteru máme vo svojej agende už šestnásť rokov."
Ani samotný Čaplovič nedokáže v tejto chvíli vylúčiť, že zmeny zákonov predloží aj niekto z jeho straníckych kolegov. Naopak, ĽS-HZDS už na podobné veci rezignovala. "Náš program plánujeme presadzovať až po voľbách," prízvukuje jej podpredseda Milan Urbáni.

O čom ešte bude rokovať parlament
- priestupková imunita poslancov (prešla prvým čítaním, mala by získať dostatočnú podporu poslancov)
- novela zákona o rozhlasovom a televíznom poplatku (pôjde do prvého čítania, jej podpora je otázna)
- odškodnenie klientov nebankových subjektov (prešlo prvým čítaním, jeho ďalší osud je však otázny)
- zákon o lieku
O čom by ešte mohol rokovať parlament
- návrh zákona o výchove a vzdelávaní (predkladá ho exminister školstva Martin Fronc, oproti pôvodnému návrhu má byť zmenený, nie je teda jasné, či ho podporia koaliční poslanci)
- zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti firiem (schválila ho vláda, navrhuje ho aj KDH, podporu pripúšťa tiež opozičný Smer)
- ochrana manželstva (stranícka iniciatíva KDH, pravdepodobne nezíska podporu väčšiny poslancov)

Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 15:09