StoryEditor

Exšéf pozemkového úradu pôjde "sedieť"

13.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Najvyšší súd včera potvrdil sedemročný trest odňatia slobody pre bývalého prednostu Krajského pozemkového úradu v Trnave Ladislava Gála za trestný čin prijímania úplatku a iných nenáležitých výhod a trestný čin podplácania.

Najvyšší súd včera potvrdil sedemročný trest odňatia slobody pre bývalého prednostu Krajského pozemkového úradu v Trnave Ladislava Gála za trestný čin prijímania úplatku a iných nenáležitých výhod a trestný čin podplácania. Zamietol tak odvolanie obžalovaného aj prokurátora. Gál začiatkom mája 2005 žiadal od konateľa spoločnosti S-Real Holding, s. r. o., Šaľa úplatok 2,66 milióna korún. Za to mu sľúbil zabezpečiť na trnavskom pozemkovom úrade kladné rozhodnutie k návrhu na nepoľnohospodárske využitie poľnohospodárskej pôdy. Malo byť podkladom pre ďalšie rozhodnutie na zmenu pozemku s rozlohou takmer 266-tisíc štvorcových metrov v katastrálnom území obce Šoporňa z ornej pôdy na stavebný pozemok pre priemyselný park.
Časť z tejto sumy, jeden a pol milióna korún, prevzal Gál vlani koncom mája. Polícia prednostu zadržala pri preberaní spomínanej sumy. Ešte pred prevzatím úplatku a zadržaním sa Gál nakontaktoval na starostu Šoporne Stanislava K. a požiadal ho o stretnutie v Šali. Tam mu mal povedať, že im istý mladík sľúbil po 300-tisíc korún, ak obecné zastupiteľstvo v Šoporni nebude robiť problémy a súhlasí so zmenou územného plánu obce i s vybudovaním priemyselného parku. Starosta to odmietol a povedal mu, že ak budú všetky podklady v poriadku, nebude so zmenou územného plánu žiaden problém. Spomínanú ponuku Gála starosta oznámil polícii, ktorá začala konať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
31. máj 2024 12:59