StoryEditor

Najlepšie sa pamätajú zrušené "dvadsaťkorunáčky"

15.06.2007, 00:00

Napriek tomu, že premiér Robert Fico rád hovorí, že jeho vláda urobila za pár mesiacov viac než predchodca za celých osem rokov, ľudia si kroky Ficovej vlády príliš nepamätajú. Výraznejšie im utkveli v pamäti len zmeny v zdravotníctve. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN urobila agentúra Focus. Ďalšie aktivity, ktoré si vláda a najmä premiér dali medzi svoje priority, sa vryli do pamäti ľudí výrazne slabšie. Pomoc dôchodcom, sociálnejšia politika či regulácia cien energií si zapamätal len zlomok z nich.
Vyhráva zrušenie poplatkov
Sociológ Martin Slosiarik vysvetľuje, že prvú priečku získali zmeny v zdravotníctve vďaka zrušeniu dvadsať- a päťdesiatkorunáčok. "Najviac sa to dotklo občanov, preto si na to spomínajú. Je to niečo hmatateľné, aj keď to výrazne neovplyvnilo rodinné rozpočty." Takmer tretina opýtaných pritom odpovedala, že žiadne skutky vlády im nezostali v pamäti -- medzi nimi voliči koaličných aj opozičných strán. Slabú pamäť deklarovali najmä priaznivci opozičných strán (dvojnásobok oproti koaličným). Podľa sociológa predstavuje táto odpoveď istú formu vyjadrenia vzdoru -- "aj keď by si niečo pamätal, radšej to nepovie, aby to vyzeralo, že vláda nerobí nič".
Boj monopolmi nezabral
Výraznú časť najmä premiérovej agendy tvoril počas uplynulého roka boj s monopolmi. "Odmietam byť predsedom vlády, s ktorou budú zametať monopoly," vyhlásil Fico po nástupe do vlády. Kabinet vystupňoval tlak na dominantné energetické podniky. Presadila napríklad zlacnenie plynu alebo zachovanie cien elektriny na úrovni roka 2006. Vo februári, keď vládni poslanci schválili novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, premiér neskrýval očakávanie, že verejnosť bude pozitívne vnímať fakt, že "bude pre energetické monopoly veľmi komplikované prísť so všelijakými špekulatívnými návrhmi." Napriek tomu, si kroky, ktoré mali zabezpečiť nižšiu cenu benzínu, elektriky či plynu všimol len jeden z dvadsiatich ľudí.
Voliči SNS na chvíľu opoziční
Paradoxné je, že ľudia, ktorí by volili národniarov, sa tiež na chvíľu zaradili do opozičného košiaru. Viac než štvrtina z nich si nevedela spomenúť na konkrétne kroky súčasnej vlády. Väčší počet takto odpovedajúcich mali už len priaznivci SDKÚ-DS. Podľa sociológa sa u priaznivcov ľudovcov a národniarov prejavil sa istý odstup od vlády Smeru a Roberta Fica. Pripúšťa, že by to mohlo súvisieť s nespokojnosťou SNS s postavením vo vládnej koalícii. Nedávno sa rozplynula dostratena požiadavka lídra Jána Slotu o ďalšie ministerstvo.
Slabá prezentácia
Podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová si ale zo zlej pamäte svojich voličov ťažkú hlavu nerobí. ?Ľudia, ktorí sa majú dobre, nesledujú príliš politické dianie. Takže naši voliči sa majú dobre.? Domnienku sociológa, že by mohli takto vzdorovať voči pomerom v koalícii označila za "účelovú hlúposť". Ani voliči ĽS-HZDS neboli na tom s pamäťou príliš dobre. Podpredseda ľudovcov Milan Urbáni si uvedomuje, že je to tým, že majú medzery v mediálnej prezentácii. "Málo predávame svoje výsledky. Musíme viac informovať o našich krokoch."
Tomanovej dôchodky
Z významnejších zámerov, ktoré prezentovala vláda za uplynulý čas, skočili absolútne bez povšimnutia návrhy zmien v dôchodkovej reforme. Ministerka Viera Tomanová dlhodobo kritizuje druhý pilier s tým, že poškodzuje chudobné vrstvy. Chce preto presadiť, aby si ľudia viac peňazí na budúce dôchodky ukladali v štátnej Sociálnej poisťovni, menej v súkromných firmách. Naopak, na ochrane druhého piliera stavala svoju agendu opozičná SDKÚ-DS. "Ak by sa nalomil druhý dôchodkový pilier, tak by sa mohol aj zrútiť. A ak by sa zrútil, tak tí, ktorí sa dali na šetrenie, by mali asi o 6000 korún menšie penzie, no a to je krádež," opakovane vyhlásil šéf najsilnejšej opozičnej strany Mikuláš Dzurinda. Napriek búrlivým debatám politikov si túto tému za uplynulý rok všimol len jeden zo sto ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 17:47