StoryEditor

Nižšia štátna prémia v druhom čítaní

Poslanci NR SR včera posunuli do druhého čítania novelu zákona o stavebnom sporení, ktorá o. i. znižuje sadzbu štátnej prémie z 20 na 15 percent. V rozprave upozornil Ľubomír Vážny (Smer) na negatívne dôsledky v stavebníctve a následne v ostatných nadväzujúcich odvetviach. Ako povedal, nedosiahne sa ani proklamovaný cieľ v podobe úspory prostriedkov štátneho rozpočtu (asi 100 mil. Sk), pretože občania vložia požadovanú sumu 15-tisíc Sk v prvom polroku 2003, keď zákon ešte nebude platiť, aby získali prémiu v plnej výške. (Viac v rubrike Spoločnosť a politika)
Parlament tiež posunul do druhého čítania vládny návrh novely zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorý má zladiť lehoty súvisiace so zavedením nového evidenčného systému a zabezpečiť bezproblémový prechod na tento systém najmä z hľadiska ochrany investorov a ochrany práv majiteľov cenných papierov. NR SR posunula do druhého čítania aj návrh MF SR na novelizáciu zákona o daniach z príjmov. Navrhovanou úpravou sa majú zladiť pravidlá odpisov nedobytných pohľadávok s podmienkami uplatňovanými v krajinách s vyspelou ekonomikou.
Na vedomie vzal parlament správu o zisteniach ministerstva financií o čerpaní výdavkov politických strán na voľby v roku 2002. Správa konštatuje, že stanovený limit najviac prekročila ANO (takmer o 950-tisíc Sk), preto jej ministerstvo krátilo o 1,8 mil. Sk príspevok za získané hlasy. SDKÚ podala oneskorene správu o nákladoch na voľby, za čo dostala pokutu 200-tisíc Sk. Parlament tiež vyslovil súhlas s protokolom, upravujúcim obchodné aspekty Európskej dohody o pridružení medzi EÚ a SR z roku 1993. Ide o dohovor, týkajúci sa obchodu s poľnohospodárskym výrobkami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 00:16