StoryEditor

Odškodnenie po nebankách. Počiatek nevie komu a koľko

24.02.2009, 23:00
Autor:
pnpn

Proces odškodňovania klientov nebánk narazil na vážny problém. Minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) a jeho úradníci totiž nevedia, koho odškodniť. Argumentujú pritom, že žiaden súd ani zákon neurčil, čo je nebanka -- nevysvetlil ani pojem poškodený občan. Premiér Robert Fico pritom sľúbil krátko po voľbách v roku 2006 odškodnenie klientov nebankových subjektov.

Zdroj z prostredia rezortu pre HN povedal, že Počiatkovi "chýbajú najzákladnejšie veci" pri určení výšky sumy, ktorú dá štát na odškodnenie. "V žiadnom zákone nie je definované, čo je to nebankový subjekt. Nedá sa povedať, že je to AWG alebo BMG. Otázka tiež je, kto tam peniaze vložil a koľko tam dal." Počiatek má pritom do konca týždňa svoj návrh predložiť Ficovi. Hovorca rezortu Miroslav Šmál potvrdil, že sa tak stane. "Nechajte sa prekvapiť, nebude tam nič dramatické."

Práve kvôli tomu, aby bolo jasné, ktorých nebánk by sa odškodnenie malo týkať, o koľko poškodených ide, a koľko peňazí sa dá očakávať po speňažení majetku, predložil na vládu takúto analýzu minister spravodlivosti Štefan Harabin (ĽS-HZDS). Počiatek mal pri návrhu sumy, ktorú dá štát, vychádzať z nej. Premiér však nedávno pri téme odškodnenia vyhlásil, že prioritou bude zmierňovanie dôsledkov finančnej krízy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 06:01