StoryEditor

Ako si Nemec liečil reumu pred zrkadlami

31.12.2007, 09:53
Verili by ste tomu, že zrkadlá môžu slúžiť aj na kúpanie? Vedzte, že existuje človek, ktorý to vyskúšal. Svoju reumu liečil medzi zrkadlami v šatni. Pritom mu lekári predpísali kúpeľ v zrkadlisku. A to bol kameň úrazu. HN vám prinášajú niekoľko úsmevných príbehov zo zdravotníckeho prostredia.

Choroba a biely plášť lekára robia niekedy so zdravým úsudkom človeka divy. Práve z prostredia kúpeľov v Piešťanoch pochádza aj spomínaný prvý príbeh. "Predpísal som pacientovi z Nemecka zrkadlisko," spomína na nezvyčajný zážitok lekársky riaditeľ kúpeľov Marián Markech. Išlo o liečbu v termálnom minerálnom bazéne, ktorého hladina je rovná a blýska sa zrkadlo, vtedy má najväčšie účinky. Klient bol na návšteve v kúpeľoch prvýkrát. Nemecky sa procedúra nazýva Spiegelbad. V preklade to značí zrkadlový kúpeľ. "Personál teda uviedol pacienta do šatní. Keď sa však ani po niekoľkých minútach neukázal v bazéne, vybrali sa ho skontrolovať. Nemec však stále stál v kabíne a otáčal sa pred zrkadlom. Taká bola jeho predstava o Spiegelbade, teda zrkadlisku."

Kúpeľné lásky
Kúpele svojou povahou nelákajú len k oddychu či liečbe. Zregenerovaní a oddýchnutí ľudia ľahko hádžu každodenné starosti za hlavu a začínajú sa obzerať aj po inej zábave. "Ráno ich na liečebných procedúrach vidíme o paličkách, večer na opätkoch pri tanci," hovorí o zázračných účinkoch liečby doktor Markech. Špeciálne si vraj svojich "lázeňských" fešákov zháňajú pacientky v kúpeľoch Smrdáky. "Vždy, keď má prísť nová várka pacientov, vyzerajú ich pacientky už priamo na zastávke autobusu. Hovorí sa tam, že ak sa niektorej nepodarí si niekoho "uloviť" už na zastávke, má smolu počas celého štvortýždňového pobytu. Takzvané kúpeľné manželstvá pretrvávajú dodnes. Stáva sa, že si dvojice objednávajú kúpeľné poukazy na rovnaký čas, do rovnakého hotela. "Strávia tu svoje medové týždne, prídu domov, a opäť sú vzornými manželmi či manželkami."

Humorné Záhorie
Prax chirurga a ortopéda začal terajší výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč vykonávať pred viac ako tridsiatimi rokmi v skalickej nemocnici. Práve tu zažil najhumornejšie situácie z lekárskeho prostredia. "K primárovi ortopédovi prišiel na vyšetrenie s vážnejším úrazom kolena vrcholový futbalista. Primár ho dôsledne vyšetril. Futbalista sa po vyšetrení spýtal: Pán primár a budem môcť hrať ešte futbal? Primár, inak Záhorák, mu na to odpovedal: Ná co bys nemoh, budeš móct - ale len ten prčkaný, co sa hrá na stole s gombíkama!" Riaditeľ združenia si zaspomínal aj na časy, keď sám vyšetroval. "Pri vyšetrovaní nôh je samozrejmosťou vyšetrovať obe nohy pre nevyhnutné porovnávanie. A keď som žiadal, aby mi pacient ukázal obe dolné končatiny, neraz sa mi dostalo takejto reakcie: Ná pán doktor, šak já mám chorú len jednu nohu - tú sem si umyl, ale tú druhú né!"

O odbornosti lekárov si zase dovolil zapochybovať ustarostený otec, ktorého syn utrpel komplikovanú zlomeninu lakťa. "Hneď sme sa pustili do naprávania zlomeniny pod RTG prístrojom. Zabudli sme však otca vopred informovať, že to bude trvať trochu dlhšie. Chlapec sa držal statočne. Jeho otec asi po 10 minútach skonštatoval na našu adresu: "Úfam, že vy temu any nerozumíte!"

Chutné lieky
So zaujímavými prípadmi sa stretávajú aj revízni lekári zdravotných poisťovní. Podozrenie vzbudil napríklad istý čokoládový nápoj. Stal sa tretím najpredpisovanejším liekom pacientov zdravotnej poisťovne Dôvera. Prečo práve tento nápoj získal bronzovú medailu medzi bežnými liekmi, zisťovali aj revízni lekári poisťovne. A zistili, že ho istý reumatológ predpisoval na bolesti chrbta! Manželke pacienta ich prepísal len preto, že jej chutili. Dokonca to aj zaznamenal do zdravotnej karty. Predpísal jej desať balení. Do odporúčania napísal: Sŕkať denne. Poisťovňa prípad rieši. "Pri nedodržaní indikačných obmedzení si môže zdravotná poisťovňa uplatniť náhradu škody aj zmluvnú pokutu," informovala Andrea Devánová z Dôvery.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 01:00