StoryEditor

Víza do USA. Od dohody nás delí pár dní

12.03.2008, 18:26
Autor:
Pavel AchsPavel Achs
Slovensko sa o poriadny krok priblížilo k bezvízovému cestovaniu do Spojených štátov. Memorandum o porozumení, ktoré by malo viesť k zrušeniu víz, podpíšeme pravdepodobne v priebehu najbližších dní.
„Rozhovory so Spojenými štátmi chceme uzavrieť podpisom memoranda vo veľmi skorom čase, určite už v marci,“ povedal dnes pre HN šéf slovenskej diplomacie Ján Kubiš.

Za Atlantik by sme tak bez víz v cestovnom pase mohli ísť už na jeseň, podobne ako ostatné krajiny, ktoré podpíšu s Washingtonom dvojstranné memorandá. Tieto „cestovné dohody“ však nie sú záväzné a sú len otvorením cesty k prípadnej konečnej dohode.

Dnes padla v zrušení víz do USA pre Slovensko aj ďalšia prekážka. Európska únia v spore o tom, kto bude o bezvízovom styku s Američanmi vyjednávať, ustúpila. Brusel nebude trvať na tom, aby krajiny EÚ, ktoré sa snažia o zrušenie víz, zastavili svoje dvojstranné rokovania s Washingtonom. Dohodli sa na tom včera veľvyslanci jednotlivých členských štátov únie na rokovaní v Bruseli. „Bilaterálne rokovania môžu na národnej úrovni pokračovať,“ potvrdila pre HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová.

Washington odmietal, aby za celú úniu rokovala o tejto záležitosti Európska komisia a trval na dvojstranných rokovaniach. Brusel však neostane „na ocot“ a oddelene bude takisto vyjednávať so Spojenými štátmi o zrušení víz.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
31. máj 2024 22:27