StoryEditor

V Sobranciach od mája evidujú 141 nelegálnych prekročení hranice s Ukrajinou

08.08.2007, 11:40
Autor:
TASRTASR

Dovedna 141 nelegálnych prekročení štátnej hranice s Ukrajinou zaznamenali policajti Riaditeľstva hraničnej polície (RHP) v Sobranciach od začiatku fungovania tejto inštitúcie, teda od 11. mája tohto roka do dnešného dňa. Pri uvedených zásahoch zadržali 617 osôb.
"Nelegálni migranti prekračujú hranicu v skupinkách, v ktorých je zväčša viac ako desať ľudí. Zdržali sme napríklad skupinu 25 migrantov, z ktorých 19 pochádzalo z Moldavska a šesť z Bangladéša a pod.," uviedol dnes pre TASR riaditeľ RHP Miroslav Uchnár. Dodal, že policajti RHP odhalili napríklad 55 falošných cestových dokladov alebo dokladov s falošnými pečiatkami. Podľa riaditeľa sa tiež osvedčila funkcia poradcu pri užhorodskom konzuláte, ktorý pomáha odhaľovať nelegálne víza, doklady a pod. Doposiaľ poradca potvrdil 34 nezrovnalostí v cestovných dokladoch. Najviac takýto nelegálnych prechodov sa spája s rumunskými identifikačnými kartami, ktoré vlastnia Moldavci.
Výstavba "srdca a oka Schengenu" - RHP je súčasťou príprav východnej hranice pre vstup Slovenska do schengenského priestoru. Náklady na výstavbu objektu predstavovali 111 miliónov korún. Celá stavba bola realizovaná zo Schengenského prechodného fondu. Budova aj areál riaditeľstva, na ktorý sú napojené hraničné obvodné oddelenia, je zabezpečený kamerovými systémami.
V novej budove sídlia oddelenia hraničnej polície, Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii, vyšetrovatelia odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti a zložky Colného riaditeľstva SR. V areáli je tiež vymedzená časť pre zadržaných nelegálnych migrantov s priestormi pre Migračný úrad Ministerstva vnútra SR. Personálne sa inštitúcia bude naďalej rozrastať. Momentálne eviduje RHP v Sobranciach 620 zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 06:07