StoryEditor

Pokoj nebude, HZDS je na odstrel

28.11.2007, 19:07
Fico vytiahol na šokovaného Mečiara amnestiu a pôvod majetku.
Dočasný pokoj zbraní vo vládnej koalícii sa po 24 hodinách skončil, tentokrát sa však tri kľúčové politické strany dostali skutočne na pokraj definitívneho rozpadu. Na mimoriadnej Koaličnej rade sa totiž znovu búchalo dverami, nie však Robert Fico a jeho Smer, ale dlhoočakávané stretnutie vládnej trojky predčasne opustil šéf ĽS- HZDS Vladimír Mečiar.

Vaše amnestie zrušíme

Mečiar čakajúcim novinárom nečakane oznámil, že predseda vlády a Smeru- sociálna demokracia Robert Fico už nechce ľudovcov vo vláde. „Premiér nám oznámil, že nie je ďalej ochotný pokračovať v koalícii,“ povedal Mečiar po tom, ako predčasne opustil rokovanie mimoriadnej Koaličnej rady. Fico navyše nečakane vytiahol na Mečiara úplne novú agendu – zrušenie tzv. Mečiarových amnestií a preukazovanie pôvodu majetku.

Pre šéfa ľudovcov ide o mimoriadne citlivé témy, keďže napríklad amnestia v súvislosti so zavlečením exprezidentovho syna Michala Kováča ml. zabránila vyšetrovaniu exriaditeľa SIS Ivana Lexu, preverovanie pôvodu majetku sa zase spájalo s pochybnosťami okolo Mečiarovho penziónu Elektra.

Kto sa spája s Dzurindom

Fico včera Mečiarovi povedal, že nebude rešpektovať pomstu a pomelé rozbíjanie vládnej koalície, ktoré podľa neho Mečiar zjavne organizuje s predsedom SDKÚ Mikulášom Dzurindom.

Po týchto slovách sa Mečiar od stola Koaličnej rady zdvihol a odišiel. „Život prináša niekedy aj zlodejčiny, na tie zlodejčiny treba reagovať a my reagujeme principiálne,“ zdôraznil Fico aj po podvečernom rokovaní poslaneckého klubu Smeru-SD. O tom, čo bude ďalej s koalíciou, premiér hovoriť nechcel.

Čas na predčasné voľby

Podľa informácií HN sa o „vytlačení“ ľudovcov z koalície hovorilo v Smere už minulý týždeň. „Premiér spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom vymysleli, že teraz je najlepší čas na predčasné voľby,“ potvrdil nám vysokopostavený zdroj zo Smeru. Fico by totiž údajne chcel aj vzhľadom na vysoké preferencie postaviť vládu dvoch politických strán – Smeru a SNS.

Ďalším dôvodom má byť obava z prijatia eura, ktoré môže mať negatívny dopad na jeho voličov. Podobné kuloárne informácie zachytili aj poslanci HZDS. Podľa jedného z nich, ktorý si neželá byť menovaný, chce premiér vytlačiť HZDS aj preto, aby mohol uvádzať ľudovcov ako vinníka v prípade, že by Slovensko nesplnilo kritériá pre euro.

... a zase ten Jureňa

Mečiar je presvedčený, že premiér chce predčasné voľby. On sám je vraj proti. „Niekto začal uvážený, zbytočný, nepravdivý útok na koalíciu, nech sa rozhodne, ako chce.“

Fico podľa Mečiara navyše ľudovcom vyčítal, že za tri dni po odvolaní ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu porobili strašne veľa chýb, ktoré Smer nie je ochotný tolerovať.


Vyhlásenie premiéra Roberta Fica spustíte kliknutím na tlačidlo "Play/Prehrať".


Prečítajte si aj:
Vláda sa rozpadá, podľa Dzurindu musí Fico preč

Robert Fico priznal, že koalícia prežíva krízu. Spor medzi Smerom-SD a ĽS-HZDS dnes vyvrcholil odchodom Vladimíra Mečiara z koaličnej rady. Fico podľa vlastných slov nebude rešpektovať "zlodejiny, akt pomsty a pomalé rozbíjanie koalície ktoré robí HZDS s pomocou Dzurindu". Predseda vlády tvrdí, že k odchodu Mečiara došlo po tom ako mu oznámil, že za prevody pozemkov v SPF nesú zodpovednosť nominanti ĽS-HZDS. Mečiar obvinenia odmieta a hovorí že Fico nechce ostať v tejto koalícii. Spoluprácu ĽS-HZDS a SDKÚ-DS odmietol aj Mikuláš Dzurinda, ktorý vylučuje vstup svojej strany do vlády v tomto volebnom období. Ten verejne vyzval Fica, aby dokázal svoje slová. Podľa neho sa premiér bojí mimoriadnej schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády. Fico sa podľa Dzurindu nebojí odvolania, ale toho, že odznie niečo ,čo strhne masku z jeho falošnej tváre.“ Dzurinda dodáva, že sa prípadných predčasných volieb nebojí, ale nemá o ne záujem. Ivan Mikloš hovorí, že zámeny pozemkov vo fonde sa robia len so súhlasom vlády a preto od Fica žiadajú „vyvodenie politickej zodpovednosti za pochybenia a nie špekulovať o tom kto s kým bude vládnut.“ Dzurinda pokračuje, že pozemkový fond riadi správna rada kde prevládajú nominanti Smeru-SD. „Prečo požadoval premiér odchod námestníka riaditeľa a nie inštitúcie SPF? Lebo tam má sedem nastrčených figúrok, ktoré mu nedovolí odvolať jeho mecenáš,“ tvrdí líder opozície. Predseda SDKÚ-DS preto hovorí, že Fico musí preč a vláda by mala fungovať bez neho.

Iveta Radiová

Prečítajte si aj:
Slota: Koalícia sa v žiadnom prípade nerozpadá

Koalícia sa v žiadnom prípade nerozpadá. Po dnešnom stretnutí Koaličnej rady to povedal predseda SNS Ján Slota, čím dementoval slová šéfa ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara o tom, že premiér Robert Fico nechce v tejto koalícii ďalej pokračovať. Podľa Slotu padli isté kritické slová na adresu ĽS-HZDS a exministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. SNS ale maximálne záleží na zachovaní tejto vlády. "Táto destabilizácia nikomu neprospieva, predovšetkým ekonomike," podotkol.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Koruna po správach o možnom rozpade koalície oslabila

Slovenská koruna v stredu na správy o možnom rozpade koalície reagovala výrazným oslabením. Ako informoval díler UniCredit Bank Patrik Malec, ráno otvárala obchodovanie na úrovni 33,400 / 440 SKK/EUR a počas dňa postupne zhodnotila na 33,280 / 300 SKK/EUR. Premiér Robert Fico podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara na koaličnej rade oznámil, že nie je ochotný pokračovať v koalícii. "Na túto informáciu domáca mena zareagovala oslabením na 33,430 / 450 SKK/EUR, kde bol kurz krátko po 15:00," povedal díler.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Mikloško si nevie predstaviť, že by KDH nahradilo v koalícii ĽS-HZDS

Poslanec Národnej rady SR František Mikloško (KDH) si nevie predstaviť, že by kresťanskí demokrati nahradili v koalícii ĽS-HZDS. Podľa neho je skôr možné v záujme stability uvažovať o podpore menšinovej vlády.
"Ak je táto informácia pravdivá, tak premiér pokračuje v tom, čo začal pred dvoma týždňami a pokračuje v tom pomerne rýchlo," uviedol pre TASR podpredseda KDH Daniel Lipšic na margo odchodu lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara z dnešného koaličného rokovania.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Kusý: Vládna koalícia sa nerozpadne

Politológ Miroslav Kusý si myslí, že dnešný predčasný odchod predsedu HZDS Vladimíra Mečiara z koaličnej rady patrí medzi jeho ďalšie trucpodniky. Podľa neho by to nemalo viesť k rozpadu vládnej koalície.

Celý článok >>


Kompletnú tému nájdete v štvrtkových Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 03:19