StoryEditor

Radičovej sto dní vlády pripomína Dzurindu

14.10.2010, 11:10
Aktualizované | Základná agenda vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) za prvých sto dní pripomína podľa politológa prvé mesiace po roku 1998 v tom, že vláda komunikuje "naprávanie" chýb svojho predchodcu.

Analytici hodnotia prvé mesiace vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) skôr pozitívne. Kabinet sa sústredil najmä na opatrenia, ktoré majú zlepšiť stav verejných financií. Ekonómovia zmeny privítali, vláda však podľa nich mohla viac šetriť na výdavkoch štátu. Komunikácia v koalícii niekedy pôsobila rozpačito, keď ministri návrhy predstavili a neskôr stiahli alebo sa výrazne korigovali. Najbližší víkend uplynie prvých sto dní kabinetu vo funkcii.

Radičovej vláda zložená zo strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd vystriedala predchádzajúcu garnitúru pod vedením Roberta Fica (Smer-SD) začiatkom júla. Po výmene kabinetu sa Slovensko ako jediný člen eurozóny postavilo proti finančnej pomoci zadlženému Grécku, za čo si vyslúžilo kritiku viacerých predstaviteľov únie. Naopak, krajina sa pripojila k takzvanému záchrannému fondu eurozóny na pomoc štátom vo finančných ťažkostiach.

Prvé mesiace vládnutia v ekonomickej oblasti boli predovšetkým v znamení snahy zlepšiť kondíciu verejných financií. "I napriek krátkosti času bola nedostatočne razantná na strane výdavkov a kládla príliš vysoký dôraz na zvyšovanie príjmov," myslí si analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana. Vláda počíta v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok so skresaním verejného deficitu na 4,9 percenta výkonu ekonomiky z tohtoročných očakávaných 7,8 percenta.

"S ohľadom na čas, ktorý mala pre zavedenie razantných opatrení, sa určite prikláňam k pozitívnemu hodnoteniu vlády," poznamenal analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. K spomaleniu zadlžovania krajiny má napomôcť úsporný balík, ktorý obsahuje napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) a ďalšie zmeny. Nepopulárnym čiastkovým opatreniam sa podľa Dereníka dalo vyhnúť výraznejším zdvihnutím DPH, ktoré by vraj ľudia nepocítili na peňaženkách v takej miere, ako iné chystané zámery.

Ďurana negatívne hodnotil napríklad zvýšenie minimálnej mzdy o tri percentá na 317 eur, čo je podľa neho v rozpore s vysokou nezamestnanosťou a nízkou tvorbou pracovných miest. Naopak, vyzdvihol snahu o znižovanie výdavkov štátu. "Aj keď priestor na škrtanie nebol v dostatočnej miere využitý," doplnil Ďurana.

Radičovej vláda si ako jednu z priorít vytýčila tiež sprehľadnenie vynakladania peňazí štátu. Od konca augusta sa začali zverejňovať na internete kontrakty uzatvorené so štátom. Kabinet predstavil tiež návrh zákona, podľa ktorého majú mať úrady povinnosť zverejňovať všetky nové obchodné zmluvy, ktoré dohodnú.

"V niektorých oblastiach (vláda) postupuje rozpačito, ale v podstate by som to celé obdobie hodnotil ako úspech," povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Základná agenda vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) za prvých sto dní pripomína podľa neho prvé mesiace po roku 1998 v tom, že vláda komunikuje "naprávanie" chýb svojho predchodcu. "Samozrejme, miera 'napravovania' v roku 1998 bola oveľa vyššia, pretože tam bolo treba naozaj 'hasiť'. Podmienky sú iné, vtedy bolo integračné zlyhanie, teraz sme v Európskej únii," doplnil Mesežnikov.

Ocenil, že kabinet sa v začiatkoch funkčného obdobia pokúsil zlepšiť komunikáciu so susedným Maďarskom, ktorá utrpela trhliny počas predchádzajúcej vlády. Citlivými miestami vzájomných vzťahov sú viaceré sporné normy, ktoré rozdeľujú Bratislavu a Budapešť. Ostrý tón vyvolal napríklad maďarský zákon o dvojakom občianstve a následná slovenská protireakcia.

Vládna koalícia sa len čiastočne vysporiadala s kontroverzným jazykovým zákonom, ktorý presadil Ficov kabinet. Radičovej vláda z neho úplne nevypustila kritizované sankcie. Nezmenila zatiaľ tiež spornú novelu zákona o štátnych symboloch, ktorá školám ukladá povinnosť hrať dvakrát do roka štátnu hymnu a vybaviť triedy štátnymi symbolmi.

 

Prvých sto dní Radičovej vlády

8. júla - Prezident SR vymenoval za novú premiérku Ivetu Radičovú.

9. júla - V Bratislave sa uskutočnila prvá schôdza nového vládneho kabinetu.

12. júla - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová odcestovala na svoju prvú zahraničnú cestu, ktorá smerovala do Bruselu. Počas nej sa stretla s prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, s predsedom euroskupiny J.C. Junckerom, predsedom EK J.M. Barrosom, podpredsedom EK pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu M. Šefčovičom a generálnym tajomníkom NATO A.F. Rasmussenom.

15. júla - Kabinet Ivety Radičovej vyslovil súhlas s podpisom nového európskeho stabilizačného mechanizmu - eurovalu - s podmienkou, že slovenská vláda schváli reálne využívanie garančného mechanizmu len vtedy, ak EÚ prijme podstatné sprísnenie Paktu stability a rastu.

15. júla - Vláda SR odobrila zúženie poslaneckej a sudcovskej imunity.

16. júla - Premiérka Iveta Radičová navštívila niektoré mestá a obce na východnom Slovensku, ktoré boli postihnuté júnovými záplavami.

19. júla - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová prijala v Úrade vlády SR predsedu vlády ČR Petra Nečasa, ktorý pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.

21. júla - Vláda SR schválila novelu kompetenčného zákona, ktorá predpokladá, že k 1. septembru sa na Slovensku opäť zriadi ministerstvo životného prostredia.

28. júla - Kabinet Ivety Radičovej schválil programové vyhlásenie vlády.

10. augusta - Poslanci Národnej rady SR schválili Programové vyhlásenie vlády SR, čím zároveň vyslovili dôveru kabinetu Ivety Radičovej. Vládny program podporilo 79 zákonodarcov zo 145 prítomných.

11. augusta - Poslanci NR SR sa stotožnili s odporúčaním kabinetu Ivety Radičovej a rozhodli, že SR neposkytne Grécku bilaterálnu pôžičku vo výške 816 miliónov eur.

25. augusta - Premiérka Iveta Radičová absolvovala jednodňovú pracovnú návštevu Berlína, počas ktorej sa stretla s prezidentom Christianom Wuffom a kancelárkou Angelou Merkelovou. Predmetom rokovania bolo aj neschválenie finančnej pomoci Grécku.

25. augusta - Na návrh premiérky Ivety Radičovej vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby Karola Mitríka.

2. septembra - Vláda SR vyhlásila na tento deň štátny smútok. Krajina si tak uctila pamiatku obetí streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. O život pri nej prišlo osem ľudí a 15 ďalších bolo zranených.

6. septembra - Premiérka Iveta Radičová po rokovaní Koaličnej rady oznámila, že základná sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa od roka 2011 zvýši dočasne zo súčasných 19 % na 20 %, pričom sadzba na knihy a lieky zostane naďalej 10 %. Táto zmena bude platiť dovtedy, kým sa deficit verejných financií nezníži pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

17. septembra - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová sa zúčastnila vo Vysokých Tatrách na konferencii Vojenského výboru NATO a vystúpila s príhovorom k účastníkom.

29. septembra - Vláda SR rozhodla, že Slovensko stiahne do konca roka svojich vojakov z misie KFOR v Kosove. Slovenská republika však bude aj po stiahnutí svojich ozbrojených síl pokračovať v plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu v regióne západného Balkánu.

12. októbra - Vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí odvolala z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd). Návrh kabinetu predložil jeho rezortný šéf Ján Figeľ (KDH). Išlo o prvú personálnu zmenu v kabinete I. Radičovej.

 

Prečítajte si aj:
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 08:50