StoryEditor

Slovensko čaká arktická zima

31.01.2012, 23:00
Rekordné mrazy v týchto dňoch spôsobuje tlaková výš nad Ruskom. Poľaviť by mali až po víkende.

Meteorológovia radia starším ľuďom a deťom, aby obmedzili svoj pobyt vonku. V Podolínci padol v pondelok až 49-ročný teplotný rekord, keď namerali mínus 27 stupňov Celzia. Podobné nočné mrazy pretrvajú na severe územia do soboty, denné teploty neprekročia mínus 10 stupňov. Od piatka ešte prituhne. „Bude fúkať pomerne silný mrazivý vietor a cez víkend má aj snežiť,“ informoval Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Má byť od mínus 5 stupňov Celzia na juhu do mínus 15 na severe Slovenska.

Nočné mrazy sa zmiernia až v pondelok, keď sa oblačnosť presunie ďalej na západ Európy.
Počasiu sa prispôsobujú aj železnice. „Vzhľadom na ochranu zdravia a života cestujúcich budú vybrané železničné stanice otvorené 24 hodín denne,“ uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková. Celkovo má ísť o 50 staníc.

Vlna nezvyčajne chladného počasia k nám prichádza z východu a juhu. Momentálne najviac postihuje Balkán. Srbsko vyhlásilo núdzový stav, ľudí zo zaviatych obcí zachraňujú policajné vrtuľníky, podobne aj v susednom Bulharsku. V Rumunsku zasahuje armáda. Grécke prístavy pre silný vietor zakázali lodiam, aby opúšťali prístavy.

V Poľsku zomrelo na následky podchladenia 46 ľudí. Ukrajina včera hlásila najmenej tridsať obetí. Teploty v hlavnom meste Kyjev klesli na 23 stupňov pod nulou. Školy a škôlky v dôsledku mrazov zatvorili a zriadili stovky vyhrievaných stanov pre bezdomovcov. V Kazachstane klesli teploty až na mínus 43 stupňov. V Česku očakávajú, že cez víkend padne aj absolútny rekord mínus 42,2 Celzia z roku 1929.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 17:34