StoryEditor

Uhliarik chcel predať nemocnicu. Zastavili ho voľby

15.02.2012, 23:00
Veľké prekvapenie pre pacientov ešte donedávna chystal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Podľa zistení HN naplánoval zánik jednej z najväčších slovenských nemocníc – na bratislavských Kramároch. Kramáre majú podľa odhadov hodnotu viac než 30 miliónov eur, liečia sa tam pacienti nielen z Bratislavy, ale z celého Slovenska. Predaj nemocnice zastavili predčasné voľby, o jej osude rozhodne zrejme až nová vláda.

Informácie HN Uhliarikova hovorkyňa Katarína Zollerová nepoprela. „Ministerstvo zvažuje rôzne alternatívy ako zefektívniť chod nemocníc.“ Lekári a odborníci hovoria, že by to bola pre pacientov katastrofa.

 

Realitný expert Alexander Rafajlovič z Cashman & Wakefield si myslí, že samotná nemocnica má význam pre developera, ktorý by ju chcel ďalej prevádzkovať alebo naopak pre niekoho, kto má vlastné zdravotnícke zariadenie a chcel by získať pacientov. Najväčšia skupina, ktorá v tejto oblasti podniká, je Penta. Pre HN hovorca Penty Martin Danko poprel, že by mali o Kramáre záujem.

Pôvodný plán počítal s tým, že zo 600 lôžok, ktoré Kramáre teraz majú, by 250 presťahovali do Starého Mesta. Zvyšných 350 by sa liečilo v Podunajských Biskupiciach, ktoré momentálne fungujú ako geriatrická nemocnica. Konečené rozhodnutie o Kramároch bude podľa Zollerovej na novej vláde. Podobne reagovala aj hovorkyňa bratislavskej Univerzitnej nemocnice Danica Lehocká. „Pred voľbami žiadne takéto veľké rozhodnutie robiť nebudeme,“ informovala.

V nemocnici sa šíria reči o predaji

Reči o predaji sa po chodbách nemocnice šíria, viacerí zamestnanci HN potvrdili, že na Kramároch vládne neistota a nervozita. Lekár Roman Procházka z gynekológie tvrdí, že plány na predaj sú rozpracované od minulého roku a v utorok mali k rušeniu nemocnice dokonca operatívnu poradu. „Bola by to katastrofa. My tu ročne robíme 2 400 pôrodov,“ hovorí.

Šéf Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár tvrdí, že zrušenie Kramárov neprichádza do úvahy. „Určite by sme patrične reagovali,“ povedal Kollár.

Bez Rázsoch katastrofa
Podľa dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Petra Labaša by v prípade zrušenia nemocnice mohol prezident vyhlásiť nie núdzový, ale rovno vojnový stav. Pripúšťa, že nemocnica je v havarijnom stave, ale nemocnice v Starom Meste a v Podunajských Biskupiciach by ako náhrada vraj boli ešte horšie. „Keď Uhliarik zruší Kramáre, budem mu tlieskať ako prvý, ak predtým prestrihne pásku na Rázsochách,“ povedal pre HN. Nemocnicu Rázsochy začali stavať ako špičkovú celoslovenskú nemocnicu ešte za socializmu, ale už tridsať rokov chátra nedostavaná.

Aj iní chceli predávať
Exminister zdravotníctva zo Smeru Richard Raši je tiež za dostavbu Rázsoch. „Inak by to bolo ohrozenie zdravia pacientov,“ konštatoval. Počas ministrovania Rašiho nemocnica pripravovala predaj časti svojich budov a areálu s heliportom. Vysvetľovala to nedostatkom financií. Predaj však po nástupe do funkcie Uhliarik zrušil.

Aj Uhliarik chcel dostavať Rázsochy, pre pád vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) však k tomu nedošlo.
Nemocnica Kramáre bola na odstrel aj v minulosti. O jej zrušení uvažoval aj exminister Rudolf Zajac (ANO). Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 18:24