StoryEditor

Nemocnica pre počasie odložila operácie

06.02.2012, 23:00

Mrazy na východe Slovenska ovplyvnili aj fungovanie nemocníc. Pre nízke teploty praskali vodovodné potrubia, čo spôsobilo odklad operácií v Prešove.
Už tretí deň sú zastavené plánované urologické a chirurgické zákroky. Zatiaľ sa dotkli asi tridsiatich pacientov.

„Kolega musel operovať apendix na gynekologickom oddelení,“ opisuje situáciu šéf tamojších lekárskych odborov Michal Polician. „Ja som mal tiež operovať, ale dohodol som sa s pacientkou na inom termíne.“ Urgentných pacientov, ktorí potrebujú okamžitý zákrok, posielajú do okolitých nemocníc.

Pre výpadok elektriny si personál svietil sviečkami. Sestry zachraňovali drahé prístroje pred prívalmi vody, ktorá sa dostala až k lôžkam pacientov. Situáciu včera riešil krízový štáb. Podľa hovorkyne nemocnice Renáty Koziakovej by dnes mali obnoviť chod dvoch operačných sál, zvyšných šesť v stredu. „Zisťujeme rozsah škôd, kontrolujeme steny, podlahy, stropy a stav elektroinštalácie,“ vysvetlila Koziaková.

Voda z prasknutého potrubia zaplavila osem operačných sál na dvoch poschodiach. Priamo zasiahla kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny a centrálne operačné sály.
Chýba voda
Mrazy sa podpísali aj pod problémy v košickej univerzitnej nemocnici. Prasknuté rúry nemali až taký dosah ako v Prešove. Nemocnice však bola v nedeľu bez pitnej vody. Mimoriadnu situáciu vyhlásili pre nedostatok vody aj na Spiši. Dodávky pitnej vody sú obmedzené v Krompachoch, Gelnici, ako aj obciach Prakovce, Rudňany, Švedlár, Jaklovce a Margecany. „V súčinnosti s hasičmi zo Spišskej Novej Vsi sme zabezpečili tri vyhrievané cisterny na rozvoz úžitkovej vody,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Veolia,
Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť, Božena Dická.  
Mimoriadna situácia naďalej trvá aj v Starej Ľubovni a obciach Chmeľnica a Plavnica, kde je už vyše týždňa bez vody asi tritisíc ľudí. Študenti materských, základných a stredných škôl majú riaditeľské voľno.

Podľa prednostky Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zity Pleštinskej by pomohlo oteplenie.

Mierne oteplenie
Dnes sa má v Prešove výrazne otepliť. Nočné teploty vystúpia z -17 na -11 stupňov Celzia a denné z -11 na -5. Po zvyšok týždňa sa však ustáli na -8 stupňoch až do nedele, keď sa zvýši na 4 stupne pod nulou.

Priemerné teploty majú byť na celom Slovensku -6 a -5 stupňov. Pre silný nárazový vietor však bude pocitová teplota o 10 stupňov nižšia.
SHMÚ varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov, ktoré môžu ohroziť dopravu na celom území krajiny. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 15:38