StoryEditor

Nemocnice si majú na platy usporiť

30.01.2012, 23:00

Nemocnice majú predpisovať pacientom menej liekov, zdravotníckych pomôcok a laboratórnych vyšetrení. Inak od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne nedostanú peniaze na vyššie platy lekárov a sestier. Ak znížia svoje mesačné náklady zhruba o štyri milióny eur, Všeobecná im od februára bude dávať približne o dva milióny mesačne viac. "Je to aj viac, ako potrebujú. Na vyššie platy by im stačilo 1,59 milióna," zhodnotil šéf štátnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor.

Znižovanie spotreby liekov podľa neho nebude na úkor pacientov, šetriť sa má tam, kde sa teraz mrhá. "Nemocnice vyhadzujú viac ako 97 ton liekov a vyše 200-tisíc poistencov užíva viac ako desať liekov mesačne." Okrem toho niektoré nemocnice nakupujú tie isté lieky aj desaťnásobne drahšie v porovnaní s inými, tvrdí.

Nemocnice nesúhlasia
"Za dva roky, čo som vo funkcii, som znížil spotrebu liekov o 37 percent, teda 11 miliónov eur ročne. Čo mám ešte znižovať?" reagoval riaditeľ nemocnice v Dolnom Kubíne Jozef Mintál. Obáva sa, že jeho nemocnica nedostane žiadne peniaze navyše.

Podľa Petra Ottingera z Asociácie nemocníc Slovenska nahráva táto situácia súkromným ambulanciám, ktoré majú prenajaté priestory často aj priamo v budovách nemocníc. "Nemocnica nepredpíše liek alebo vyšetrenie, aby ušetrila, ale súkromník o pár krokov ďalej na tom zarobí," konštatoval.

"Podľa našich výpočtov dostaneme od poisťovne menej peňazí, než bude strata z vyššej DPH, minimálnej mzdy a príplatkov za pohotovosť," obáva sa riaditeľka nemocníc v Leviciach a Topoľčanoch Marta Eckhardtová. Náklady na lieky však chce znižovať, inak by im vraj hrozila katastrofa.

Súkromné poisťovne stoja
Na vyššie platy lekárov a sestier má ísť v tomto roku 117 miliónov eur. Z toho 50 miliónov by mala zabezpečiť Všeobecná zdravotná poisťovňa, ďalších 50 miliónov štát a zvyšných 17 súkromné poisťovne Dôvera a Union. Zatiaľ to odmietajú. "V tomto roku očakávame stagnáciu zdrojov, tomu je potrebné prispôsobiť aj výdavky," spresnila hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

"Budeme rokovať o zmluvných podmienkach k 1. aprílu a k 1. júlu, keď nám s nemocnicami končia zmluvy," informovala hovorkyňa Dôvery Zuzana Horníková. Nemocnice však potrebujú peniaze na zvýšenie platov lekárov už od januára. Väčšina ich má vyplatiť do polovice februára. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 17:31