StoryEditor

Zachránila 7-tisíc Afričanov. Môže sa stať sestrou roka

09.02.2012, 23:00
V čase, keď zdravotné sestry pre nízke platy dávali výpovede, Eva Pauerová spravila presný opak.

Prezývajú ju Matka Tereza zo Záhoria. V súčasnosti pracuje na chirurgickej klinike v trnavskej fakultnej nemocnici ako vedúca sestra. V období, keď slovenské zdravotné sestry pre nízke platy dávali výpovede a odchádzali za lepšie platenou prácou do zahraničia, urobila Eva Pauerová (na snímke) presný opak.

V práci si zobrala neplatené voľno a na pol roka odišla do Afriky pomáhať ešte chudobnejším ľuďom. Je špecialistka na ošetrovanie rán a v Etiópii pomohla prežiť viac ako siedmim tisícom ľudí.

 

Realita v Afrike bola krutá. „Jedna matka sa modlila, aby jej dieťa radšej bolo HIV pozitívne, než by malo zomrieť od hladu,“ spomína na svoje zážitky. Kto nebol HIV pozitívny, trpel na tuberkulózu alebo nejakú inú chorobu.

Pauerová je jednou z troch nominovaných, ktoré môžu získať titul Sestra roka 2011. Vyhlasuje ju mesačník Sestra patriaci pod vydavateľstvo Ecopress.

Eva Pauerová pracuje ako zdravotná sestra už 33 rokov. Začínala na ARO, pôsobila aj ako záchranárka až nakoniec prešla na chirurgiu. „Mala som aj iné ponuky, ale vždy som chcela byť sestra, pomáhať pacientom,“ vysvetlila. Do súťaže ju navrhli vedúce sestry, ona sama zdvihla ruku proti. Vo voľnom čase chodí prednášať ošetrovanie rán sestrám v zahraničí. Najbližšiu prednášku bude mať v Rakúsku.

Tvrdí, že by nikdy nešla bojovať za vyšší plat, ale uznáva, že slovenskí zdravotníci sú podfinancovaní. Keď robila zbierku šatstva pre Afriku, polovicu vecí vraj rozchytali jej kolegyne sanitárky. „Bolo mi do plaču, viem, že zarábajú len 300 eur.“

Najhoršie zážitky má práve z Afriky. Tamojší ľudia sa dožívajú v priemere 40 až 45 rokov. Medzi plechovými búdami a slamenými chatrčami má aj jeden záväzok. „Odrodila som dieťa a vybrala som mu meno Erik. Etiópska rodina si ma doslova prisvojila, hovorili mi mama Eva.“ Ďalšiemu chlapcovi prispievala na štúdium na zdravotníckej škole. S tamojšími ľuďmi si píše a robí pre nich zbierky.

Chuť do života jej dodávajú šťastné momenty. „Po návrate z Afriky ma na sále čakal mladý muž, ktorý bol asi 20-krát operovaný. Mal zápal pankreasu a hrozila mu smrť. Našťastie sme ho zachránili.“

Víťazky súťaže Sestra roka 2011 vyhlásia na galavečere v bratislavskom divadle Nová scéna 14. februára. Záštitu nad podujatím prevzala premiérka Iveta Radičová, patronát nad súťažnými kategóriami majú manželka prezidenta Silvia Gašparovičová a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, ktorí ceny osobne odovzdajú. Na slávnostnom večere sa zúčastnia aj finalisti a víťazi súťaže doterajších štyroch ročníkov a ďalších vyše 300 sestier z celého Slovenska. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 16:06