StoryEditor

Sestry dostali vyššie platy. Kde na ne vziať, je nejasné

01.02.2012, 23:00

Dva roky rokovaní s vládou a poslancami sa zdravotným sestrám oplatili. Od apríla vzrastú ich platy priemerne o štvrtinu na 640 eur. V závislosti od dĺžky praxe by sa minimálny plat niektorých sestier mal vyšplhať na 928 eur. Poslanci zo všetkých parlamentných strán sa počas poslednej schôdze pred voľbami na zmene vzácne zhodli. Za bolo 141 prítomných poslancov. „Ukázali, že zdravie nie je ani pravicové, ani ľavicové, ale týka sa nás všetkých,“ komentoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik KDH).

Peniaze sú v nedohľadne
„Vyhrali sme jednu bitku, ale ešte nie aj vojnu,“ reagovala šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Na zvýšené platy má totiž ísť 68 miliónov eur, ktoré nemocnice zatiaľ nemajú. Podľa Uhliarika by časť tejto sumy mala pokryť rezerva 50 miliónov eur v štátnom rozpočte a zvyšok by mali dať nemocnice z vlastných úspor. Tie však tvrdia, že ich nemajú a ak na prevádzke niečo aj ušetria, má to ísť na platy lekárov, ktorým musia dať vyššie platy už za január.

Keďže sú peniaze z úspor zatiaľ fiktívne a Uhliarik nepožiadal rezort financií o uvoľnenie rezervy, aj koaliční aj opoziční poslanci varujú, že sestry v praxi nakoniec vyššie platy nedostanú. „Obávam sa, že tých peňazí nebude dosť,“ povedal Štefan Zelník (SNS). „Môže to spustiť novú špirálu zadlžovania,“ tvrdí aj Viliam Novotný (SDKÚ). „Ak budeme vo vláde, pokúsime sa získať ďalšie peniaze od poisťovní tak, že im zakážeme vyplácanie zisku,“ reagoval exminister Richard Raši (Smer-SD). Podľa neho bude štát musieť okrem toho zvýšiť platby za svojich poistencov.

Otvára sa nový problém
Na Slovensku pracuje asi 40-tisíc sestier a pôrodných asistentiek. Podľa štatistík záujem o toto povolanie dlhodobo klesá a sestry odchádzajú za lepšími platmi do zahraničia. „Rakúsky minister zdravotníctva mi povedal, že u nich pracuje 20-tisíc sestier zo Slovenska,“ tvrdí Uhliarik. Dúfa, že vyššie platy ich exodus zastavia.

Šéf zdravotníckych odborov Anton Szalay to vidí inak. Sestry pracujú aj v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré nie sú financované zdravotnými poisťovňami, ale vyššími územnými celkami. „Kto im dá peniaze na zvýšenie platov?“ pýta sa Szalay.

Tvrdí, že v Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji už tieto zariadenia znižujú sestrám funkciu na ošetrovateľky, aby im nemuseli platiť viac. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 15:49