StoryEditor

Výroky politikov: Fico vyhlásil, že je sklamaný z EÚ. Šimečka zopakoval, že ho chce poraziť

12.05.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Premiér Robert Fico cez týždeň pri 79. výročí konca druhej svetovej vojny opäť kritizoval Európsku úniu, že nepredstavila mierový plán ku konfliktu na Ukrajine. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Fico v prejave povedal, že EÚ sa nevie postaviť na vlastné nohy v záležitostiach zahraničnej politiky.
  • Šéf PS Michal Šimečka pred eurovoľbami zopakoval, že ich hlavným cieľom je poraziť Smer.
  • Návrh na odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej podali PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi.
  • Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť. Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková v pléne Národnej rady počas diskusie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry.
  • Šimkovičová v pléne vyhlásila, že demokraciu nikto na Slovensku neohrozuje.

Premiér Robert Fico cez týždeň pri 79. výročí konca druhej svetovej vojny opäť kritizoval Európsku úniu, že nepredstavila mierový plán ku konfliktu na Ukrajine.

image

Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti

"Som veľmi sklamaný z Európskej únie. Európska únia vznikla ako mierový projekt. Som sklamaný, že nie je schopná ponúknuť zmysluplný mierový plán pre tento konflikt, ktorý momentálne na Ukrajine prebieha. Je to veľký prejav slabosti Európskej únie," povedal Fico po pietnom akte kladenia vencov na bratislavskom pamätníku Slavín, ktorého súčasťou je aj vojenský cintorín s hrobmi viac ako 6 800 vojakov Červenej armády.

Fico v prejave povedal, že EÚ sa nevie postaviť na vlastné nohy v záležitostiach zahraničnej politiky. Slovensko podľa Fica nikdy nebude súhlasiť s tým, aby na Ukrajinu vstúpili slovenskí vojaci. Ich prípadné vyslanie do cudziny je v kompetencii Bratislavy.

Fico opätovne zmieňoval orientáciu zahraničnej politiky Slovenska "na všetky štyri svetové strany" a mier označil za najvyššiu hodnotu.

"Svet nemá len západ. Svet má tiež sever, má aj juh a nepochybne aj východ. Ja sa takto pragmaticky, suverénne budem ako predseda vlády správať," povedal.

Šéf PS Michal Šimečka pred eurovoľbami zopakoval, že ich hlavným cieľom je poraziť Smer. „V posledných parlamentných voľbách sme do poslednej chvíle nahánali Smer, nechýbalo veľa, Progresívne Slovensko je dnes nespochybniteľným lídrom opozície, dokážeme plniť námestia, dokázali sme zorganizovať celoopozičnú obštrukciu," dodal. Volebný výsledok chce tlačiť bližšie k 30 percentnému maximálnemu potenciálu strany.

Návrh na odvolávanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej podali PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová ukazuje každým dňom, že sa nikdy nemala stať ministerkou a že by mala z pozície odísť. Vyhlásila to poslankyňa za SaS Mária Kolíková v pléne Národnej rady počas diskusie o návrhu na odvolanie ministerky kultúry.

image

Kolíková: Šimkovičová denne ukazuje, že sa nikdy nemala stať ministerkou

Šimkovičová v pléne vyhlásila, že demokraciu nikto na Slovensku neohrozuje. Podotkla, že vláda a jej rezort tu nie sú na plnenie programu opozičných, progresívnych a liberálnych strán, ale aby napĺňali svoje sľuby a záväzky.

image

Šimkovičová sa bránila v pléne: Demokraciu nik neohrozuje, vláda napĺňa svoje sľuby

Podotkla, že vízii pre kultúru sa venuje aj vládny program a rezort pod jej vedením ho bude napĺňať. Podporuje jej vyjadrila v pléne vládna koalícia i predseda SNS Andrej Danko.

01 - Modified: 2024-05-21 13:15:42 - Feat.: - Title: Danko sa ospravedlnil za emotívne výroky. Nikdy som neporušoval pravidlá ani sa nesprával hulvátsky, tvrdí 02 - Modified: 2024-05-21 11:41:58 - Feat.: - Title: Šimečka si cení jednoznačnú zhodu pri odsúdení atentátu. Demokracia však potrebuje kritické médiá, zdôrazňuje 03 - Modified: 2024-05-21 10:16:51 - Feat.: - Title: Zdravotný stav Fica po atentáte: Spravili mu CT vyšetrenie brucha, premiér je pri vedomí a komunikuje (ONLINE) 04 - Modified: 2024-05-21 10:12:31 - Feat.: - Title: Parlament odsúdil útok na premiéra. Za uznesenie hlasovali všetci prítomní poslanci 05 - Modified: 2024-05-21 09:58:13 - Feat.: - Title: Lídri strán rokovali. Došlo k vzájomnému ospravedlneniu a padli aj slová zmierenia, povedal Gröhling
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 15:23