StoryEditor

Riquelme - nový argentínsky génius s loptou

19.06.2006, 00:00

Je to asi rok, čo sa ústrednou postavou argentínskeho futbalového mužstva stal Juan Roman Riquelme. V rámci kvalifikácie na svetový futbalový šampionát Argentínčania vtedy doma očakávali obávaného brazílskeho rivala, inak svetového šampióna z roku 2002. Naopak, domáce mužstvo tvorili prevažne mladíci, ktorí síce vyhrali olympijský turnaj z roku 2004, ale doma sa dôvere netešili. Keď však vyhrali 3:1, karta sa obrátila - a 70 000 divákov na záver skandovalo meno nového futbalového hrdinu krajiny: Riquelma.

Klasický tvorca hry

Dvadsaťosemročný syn chudobného obuvníka sa zdanlivo nehodí do moderného poňatia futbalovej hry, v ktorom na prvý pohľad rozhoduje už len rýchlosť a výbušnosť. Riquelme je na rozdiel od toho skôr klasickým tvorcom hry - keď treba, tempo spomaľuje a loptu prihráva všetkými smermi. A jeho trestné kopy sú pre súpera priam smrteľné. Chvíle geniality však strieda s chvíľami priemernosti, na ihrisku akoby sa odrazu stratil. "Tento mladý muž má všetky predpoklady, aby sa stal hviezdou tohtoročného futbalového šampionátu v Nemecku," hovorí o ňom argentínsky tréner svetového mena Cesar Luis Menotti. Súčasne však aj kriticky poznamenáva: "Nie je isté, či Riquelme tieto predpoklady aj využije. Zatiaľ mu chýba schopnosť byť vodcom i vtedy, keď sa mužstvu nedarí."

Pre Pekermana je neodmysliteľný

Menotti nie je prvý, kto o ňom takto zmýšľa. Podobný názor zastával aj tréner Pasarella, ktorý preto Riquelma ani nezaradil do kádra, čo reprezentoval Argentínu pred štyrmi rokmi. Kvality tohto hráča naplno odhalil až terajší argentínsky kouč, mlčanlivý José Pekerman. Podarilo sa mu eliminovať niektoré negatívne vlastnosti tohto hráča, a ten sa mu zatiaľ odmieňa spôsobom, ktorý berie dych. Je skutočným režisérom svojej jedenástky a nedá sa vylúčiť, že toto mužstvo siahne po hviezdach. (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 15:38