StoryEditor

Meno Šťastný z ľadu nezmizlo

04.05.2007, 00:00
Vlastní kanadské aj americké občianstvo. Paul Šťastný sa narodil v kanadskom Quebecu a vyrastal v Spojených štátoch amerických, v St. Louis. V týchto mestách odohral jeho otec a legenda slovenského hokeja Peter Šťastný spolu dvanásť sezón v zámorskej NHL. Jeho syn po vydarenej nováčikovskej sezóne v zámorskej profilige reprezentuje USA na svetovom šampionáte v Moskve.

Vlastní kanadské aj americké občianstvo. Paul Šťastný sa narodil v kanadskom Quebecu a vyrastal v Spojených štátoch amerických, v St. Louis. V týchto mestách odohral jeho otec a legenda slovenského hokeja Peter Šťastný spolu dvanásť sezón v zámorskej NHL. Jeho syn po vydarenej nováčikovskej sezóne v zámorskej profilige reprezentuje USA na svetovom šampionáte v Moskve. "Nie som veľmi prekvapený z jeho výkonnostného rastu a som rád, že dostal v tejto sezóne na ľade toľko príležitostí v drese Colorada," povedal pre HN Peter Šťastný.

Náš tím posilniť nemohol
Yan Šťastný, Paulov starší brat, už vlastní aj slovenský pas. Čoskoro ho podľa jeho otca bude vlastniť aj druhý najproduktívnejší nováčik v tejto sezóne zámorskej profiligy (po Rusovi Jevgenijovi Malkinovi, pozn. red.), Paul. Jeho prípadná účasť v drese Slovenska na tohtoročnom šampionáte v Rusku nebola možná. Podľa pravidiel medzinárodnej federácie musí hráč odohrať minimálne dve sezóny v krajine, ktorú chce reprezentovať. Splniť túto podmienku je pre hráča Colorada Avalanche nemožné. Toto pravidlo využilo vedenie reprezentačného tímu USA, a Paul sa zaradil medzi najväčšie hviezdy amerického výberu. Existuje možnosť, že by mladší syn Petra Šťastného mohol posilniť slovenský národný tím na olympijských hrách či na svetovom pohári.

Z univerzity do profiligy
Odrazovým mostíkom pre vstup do najprestížnejšej hokejovej súťaže sveta, NHL, boli pre Paula Šťastného dve vydarené sezóny vo vysokoškolskej hokejovej lige. V mužstve denverskej univerzity odohral počas dvoch rokov 81 zápasov, v ktorých zaznamenal 36 gólov a na 62 prihrával. V roku 2005 získal ocenenie Nováčik roka v tejto súťaži. Svoj tím doviedol až k víťazstvu na univerzitnom šampionáte, keď pri finálovom víťazstve 4:1 nad Severnou Dakotou dal dva góly a na jeden prihrával. "Rátali sme s tým, že bude hrať naďalej univerzitnú súťaž avšak úroveň hokeja v tejto lige bola podpriemerná," dodal jeho otec. V lete minulého roka podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s tímom Colorado Avalanche, počas ktorého zarobí takmer dva milióny dolárov (približne 50 miliónov korún). Paul prekonal nováčikovský rekord klubu v počte získaných bodov, keď o 27 bodov prekonal Alexa Tanguaya. V základnej časti zámorskej profiligy dal 28 gólov a pridal 50 asistencií.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 16:26