StoryEditor

Súťaž číslo dva? Aj tu ide o milióny

16.05.2007, 00:00
Nemá takú popularitu ako Liga majstrov, nehrajú v nej najlepšie kluby v Európe. Aj tak sa dajú v súťaži číslo dva na starom kontinente, Pohári UEFA, zarobiť milióny. Finálový súboj tohto ročníka bude záležitosťou dvoch španielskych tímov. V škótskom Glasgowe sa stretne (dnes o 20.45 hod.) obhajca minuloročného triumfu, FC Sevilla, proti barcelonskému Espanyolu. Víťazný tím získa prémiu 2,5 miliónov eur (takmer 84 miliónov korún).

Nemá takú popularitu ako Liga majstrov, ale aj tak sa dajú v súťaži číslo dva na starom kontinente, Pohári UEFA, zarobiť milióny. Finálový súboj tohto ročníka bude záležitosťou dvoch španielskych tímov.
V škótskom Glasgowe sa stretne (dnes o 20.45 hod., priamy prenos na stanici Sport 1) obhajca minuloročného triumfu, FC Sevilla, proti barcelonskému Espanyolu. Víťazný tím získa prémiu 2,5 milióna eur (takmer 84 miliónov korún).

Historická šanca pre Sevillu
Vo viac ako 30-ročnej histórii Pohára UEFA sa dosiaľ jedinýkrát podarilo obhájiť víťazstvo z minulého roka. Dokázal to kráľovský veľkoklub Real Madrid v rokoch 1985 a 1986. Sevilla má príležitosť vyrovnať sa španielskemu gigantovi. Tréner minuloročného víťaza Juande Ramos bol však pred finálovým súbojom opatrný.
"Nechcem, aby sa o mojich hráčoch hovorilo, že sú favoriti finále," uviedol pre španielske médiá Ramos. Optimistickejšiu náladu pred týmto zápasom roka pre mužstvo Sevilly neskrýval jeho gólman Andrés Palop. "Súpera veľmi dobre poznáme, vieme, ako máme hrať, aby sme vyhrali. Musíme hrať svoju hru v rýchlom tempe a s veľkou intenzitou," povedal Palop.

Artmediu vyradil finalista
Európska futbalová federácia (UEFA) prerozdelila v tomto ročníku futbalového pohára číslo dva približne 45 miliónov eur (okolo 1,5 miliardy korún).
Z tejto sumy putovalo 11 miliónov eur na zabezpečenie organizácie súťaže. Ostatných 34 miliónov bolo vyplatených jednotlivým klubom, ktoré sa zúčastnili tohto ročníka súťaže. Aj slovenským mužstvám sa oplatilo hrať v tomto pohári, i keď iba krátko. Spartak Trnava vypadol v prvom predkole po dvoch prehrách 0:1 s azerbajdžanským tímom Karvan Jevlach a získal 70-tisíc eur (približne 2,4 milióna korún). Viac sa darilo bratislavskej Artmedii, ktorá postúpila cez dve predkolá a vypadla až s dnešným finalistom, Espanyolom Barcelona. Svoj účet obohatila o 210-tisíc eur (asi 7 miliónov korún).
Mužstvá dostávajú peniaze aj z televíznych prenosov, tie však nedosahujú výšku postupových odmien.

Veľký večer bez STV
STV nemá zakúpené práva na tohtoročné zápasy Pohára UEFA. A neurobila tak ani v prípade finálového súboja medzi Sevillou a Espanyolom Barcelona. "Pri výške rozpočtu, s akým pracujeme, nebolo možné zaradiť tento finálový zápas do programu," povedal pre HN šéfredaktor športu STV Andrej Miklánek.
Pre samotnú televíziu nie je toto stretnutie natoľko atraktívne ako zápasy Ligy majstrov, ktoré vo svojej ponuke majú. "Nespochybňujem to, že ľudí tento zápas zaujíma. Ale určite nie tak, ako súboje v Lige majstrov," dodal Miklánek.

Naše kluby v budúcom ročníku
Slovensko má nárok na dve miesta v budúcoročnom Pohári UEFA. Európska futbalová federácia určuje počet účastníkov z jednotlivých krajín na základe koeficientu -- výsledkov klubov v európskych súťažiach za posledných päť ročníkov. Jeden účastník je už známy. Ako víťaz slovenského pohára bude našu krajinu v tejto súťaži reprezentovať mužstvo Zlatých Moraviec. Druhá miestenka je pripravená pre klub, ktorý skončí v našej najvyššej súťaži na druhom mieste. S veľkou pravdepodobnosťou si minuloročnú účasť v Pohári UEFA zopakuje Artmedia Bratislava. Slovensko malo príležitosť získať aj tretiu miestenku do budúceho ročníka tejto súťaže. Bolo zaradené medzi 10 najslušnejších krajín s právom uchádzať sa o dve voľné miesta. Včerajší žreb však rozhodol o tom, že túto možnosť získali Fínsko a Nórsko.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 02:08