StoryEditor

V Besiktasi Istanbul zarobím dvakrát viac

01.01.2008, 23:00
Z tureckého klubu Manisaspor, hrajúceho o záchranu, prestúpil do veľkoklubu Besiktas Istanbul. Reprezentačný útočník Filip Hološko odišiel za päť miliónov eur (takmer 168 miliónov korún), čím sa stal tretím najdrahším futbalistom v našej futbalovej histórii.

"Okrem peňazí dostal môj bývalý klub aj dvoch hráčov, čiže moja cena bola ešte vyššia," tvrdí v rozhovore pre HN Hološko.

Čo pre vás a vašu kariéru táto zmena klubu znamená?
Som veľmi šťastný a spokojný. Potešilo ma hlavne to, že sa tento prestup podarilo uskutočniť už teraz v zime. Besiktas patrí medzi najlepšie turecké kluby a jeho meno je zvučné aj v Európe. Vždy som túžil odísť do tímu, ktorý môže získať majstrovský titul, teraz sa mi to podarilo.

Zúčastnili ste sa priamo na rokovaniach o vašom odchode?
Nie. Ja som práve priletel do tureckej Antalye po vianočných sviatkoch, kde som sa mal pripojiť k tímu Manisaspor do prípravy. Môj manažér Milan Lednický mi však telefonicky oznámil, že kluby sa dohodli na mojom prestupe.

Takže k svojmu bývalému mužstvu ste sa už nedostali?
Ale áno, stihol som si však iba zbaliť najdôležitejšie veci, rozlúčil som sa s bývalými spoluhráčmi a na druhý deň som odletel do Istanbulu. Tam sme s Besiktasom rokovali o podmienkach mojej novej zmluvy. Na nej sme sa bez problémov dohodli, platovo som si takmer dvojnásobne polepšil.

Stali ste sa jednou z najdrahších posíl Besiktasu v jeho histórii. Bol o váš prestup v krajine polmesiaca záujem?
Už ma čakali desiatky novinárov, fotografov aj kameramanov hneď ako som pristál na letisku v Istanbule. V tomto meste je o futbal obrovský záujem. To, čo som však po prílete zažil, som vôbec nečakal.

Zaplatili za vás päť miliónov eur, čím ste sa stali tretím najdrahším slovenským futbalistom počas éry samostatnosti.
V prestupovej cene sa však neberú do úvahy tí dvaja hráči, ktorých za mňa Besiktas do Manisasporu pustil. Takže tá moja cena bola určite vyššia - možno aj sedem miliónov eur.

Prišli ste do klubu, ktorý bude bojovať o majstrovský titul. Ste pripravený splniť očakávania, ktoré do vás Besiktas vkladá?
Určite budem pod tlakom vedenia aj fanúšikov, pretože toľko peňazí Besiktas nedal za hráča možno nikdy vo svojej histórii. Ale keby som si neveril, tak do tohto klubu neprestúpim. Musím sa s tým vyrovnať a hlavne strieľať góly, na to ma kupovali.

Klub hráva pravidelne európske pohárové súťaže. Bol to jeden z hlavných dôvodov, prečo ste doň išli?
Samozrejme. Mojou veľkou túžbou je zahrať si najprestížnejšiu klubovú súťaž v Európe, Ligu majstrov. Dúfam, že sa mi to čoskoro podarí. Zatiaľ je Besiktas v lige štvrtý, na druhé miesto zaručujúce účasť v tejto súťaži strácame iba tri body.

V novom mužstve je väčšia konkurencia ako v Manisaspore. Budete musieť bojovať o miesto v základnej zostave?
Som tu síce nový, ale keď za mňa boli ochotní minúť také obrovské peniaze, tak ma azda nechajú aj pravidelne hrávať. Miesto však nemá nikto isté a určite to nebudem mať také jednoduché ako vo svojom bývalom klube.

Prestúpili ste takpovediac zo dňa na deň. Čo všetko si musíte vybaviť v novom pôsobisku?
Zatiaľ som dostal izbu v tréningovom centre Besiktasu, ale v nasledujúcich dňoch si pôjdem vybrať nejaký dom. Mal by som dostať jeden deň voľna, aby som sa stihol presťahovať do Istanbulu.

Ako ste oslávili nový rok?
Moji noví juhoamerickí spoluhráči ma pozvali do mesta. Takže sme mali také malé posedenie v reštaurácii v Istanbule.

V Istanbule žije viac ako 12 miliónov ľudí. Neobávate sa života v takomto veľkomeste?
Uvidím. Určite tu budem mať viac možností na trávenie voľného času ako v Manise - a to ma len teší. Očakávam, že tu bude rušnejší život a ja som mladý človek, takže mi to vyhovuje.

Kedy vybehnete po prvýkrát na trávnik v novom drese Besiktasu Istanbul?
Túto sobotu sú na programe zápasy tureckého pohára. Hráme na ihrisku druholigového Diyarbaku. Keď nenastúpim tam, tak určite o týždeň neskôr na pôde Konyasporu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 03:12