StoryEditor

Zdražovanie naberá na obrátkach. Na vine je aj vláda

11.03.2011, 08:05
Aktualizované | Rast spotrebiteľských cien na Slovensku sa vo februári 2011 mierne zrýchlil.

Slováci majú za sebou mesiac zdražovania. Vo februári išli ceny u nás dokonca hore najrýchlejšie za posledné dva roky. Medziročne boli tovary a služby drahšie o 3,3 percenta. Zdraželi potraviny, palivá, no aj náklady na bývanie. Lacnejšie boli odevy, obuv a nábytok. Ukázali to údaje Štatistického úradu SR.

Drahšie potraviny

Pod nárast inflácie sa podpísali najmä ceny potravín, tie rástli o 6,6 percenta. „Ceny sa oproti januáru zdvihli o 0,3 percenta najmä pre drahšie potraviny,“ komentovala vývoj analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. V januári totiž rástli ceny ešte trojpercentným tempom.

Podľa analytičky Poštovej banky za nárast inflácie môže vývoj na svetových trhoch, no aj opatrenia slovenskej vlády. „Dôvodmi pokračujúceho zdražovania sú naďalej už toľko skloňované konsolidačné opatrenia vlády, no najmä vývoj na komoditných trhoch vo svete,“ povedala Eva Sadovská.

Ceny potravín však nestúpli len oproti vlaňajšku. Drahšie sme ich nakupovali aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, a to o 1,2 percenta. „Aj keď rast cien potravín je pre zimu typický, postupne sa zrýchľuje aj medziročný rast cien,“ konštatoval analytik Slovenkej sporiteľne Michal Mušák.

Ceny palív vo februári vzrástli o 1,1 percenta. Rast cien ropných produktov pod vplyvom nestabilnej situácie v arabských krajinách však ešte môže podľa Mušáka ceny v najbližších mesiacoch potlačiť opäť nahor. Viac ako vo februári 2010 zaplatili spotrebitelia aj za dopravu, a to o 5,5 percenta. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu a palivá sa zvýšili o viac ako štyri percentá. Menej ako vlani zaplatili spotrebitelia iba za odevy, obuv a nábytok.

You need to upgrade your Flash Player

Vývoj závisí od trhov

Ako sa budú ceny vyvíjať u nás, ovplyvnia svetové trhy. „Najmä v prvom polroku tohto roka ostávajú vyhliadky inflácie spotrebiteľských cien v zajatí vývoja na svetových komoditných trhoch,“ potvrdil hlavný analytik Volksbank Vladimír Vaňo.

V apríli by sa podľa Mušáka mala inflácia držať blízko súčasných 3,3 percenta. „V nasledujúcich mesiacoch by sa mohla udržať blízko terajších úrovní. V druhej polovici roka ale môže inflácia vystúpať smerom k štyrom percentám,“ avizovala Valachyová.

Zdroj: Volksbank

Jadrová inflácia dosiahla v sledovanom období hodnotu 1,8 percenta a čistá inflácia o 0,7 percenta.

01 - Modified: 2005-03-16 14:27:22 - Feat.: 0 - Title: Smer je prístupný pri rokovaní o preukazovaní pôvodu majetku kompromisom 02 - Modified: 2005-03-16 14:39:00 - Feat.: 0 - Title: V Nazarete otvorili prvé arabské múzeum holokaustu na svete 03 - Modified: 2005-03-16 14:57:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy krajín OPEC prekročila hranicu 50 USD, barel stál 50,21 USD
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:40