StoryEditor

Španielsko možno nesplní rozpočtové ciele

21.11.2012, 13:50
Autor:
TASRTASR

Španielsko možno v tomto roku nesplní rozpočtové ciele, varuje guvernér centrálnej banky Luis Maria Linde. Jeho vyhlásenie je v rozpore s oficiálnym stanoviskom vlády v Madride, ktorá tvrdí, že krajina prekoná hospodársku krízu. Informuje o tom agentúra DPA.

Európska únia sa dohodla so španielskou vládou, že v tomto roku stlačí deficit v rozpočte na 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 9,4 % HDP, na budúci rok ho zníži na 4,5 % a v roku 2014 na 2,8 %.

Španielska ekonomika sa však znova prepadla do recesie, už druhej od globálnej krízy v roku 2008. Nedá sa tak odhadnúť, či príjmy z daní dokážu vykompenzovať rast nákladov na obsluhu španielskeho dlhu. Podľa Lindeho preto nie je možné vylúčiť, že sa Madridu nepodarí zredukovať schodok verejných financií na požadovanú úroveň.

Guvernér centrálnej banky tiež pripomenul, že situácia na trhu práce sa zhoršuje a zatiaľ sa neobjavili žiadne náznaky o ožívaní priemyslu.

Podľa odhadov by sa mal výkon španielskej ekonomiky tento rok znížiť o 1,5 % a miera nezamestnanosti sa bude pohybovať nad hranicou 25 %. Linde preto upozorňuje, že potrvá nejaký čas, kým vládne úsporné opatrenia prinesú prvé ovocie.

Premiér Mariano Rajoy pritom minulý týždeň vyhlásil, že Španielsko má to najhoršie už za sebou a ministerka práce Fatima Banezová dokonca vyhlásila, že sa už objavili prvé náznaky nádeje, že krajina smeruje von z krízy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:15